Business Internaţional

Salarizari misogine

21.01.2003, 00:00 15

Diferenta dintre salariile primite de barbati si cele primite de femei s-a accentuat in 2002, in ciuda numarului de initiative destinate obtinerii unei mari mari egalitati.
Conform unui studiu al tendintelor privind salariile, efectuat de Incomes Data Services (IDS), pachetele salariale ale barbatilor au inregistrat o crestere mai accelerata decat cele ale femeilor pentru prima data in ultimii 15 ani. Aceasta crestere a fost in mare parte determinata de cresterile salariale de care a beneficiat un grup restrans de directori executivi barbati.
Slujbele barbatilor au continuat sa fie mai bine platite decat cele ale femeilor, in ciuda faptului ca era nevoie de aceleasi aptitudini si experienta.
IDS a declarat ca diferenta incepuse initial sa se reduca incepand cu anii 1980, aceasta crestere inregistrata recent fiind cu atat mai surprinzatoare. Totusi, cresterea s-a datorat in cea mai mare parte majorarilor salariale masive de care s-a bucurat un procent de 5% din forta de munca alcatuita din barbati.
"Marea Britanie va trebui sa elimine din obstacolele care nu permit femeilor sa ajunga in pozitii de varf," a declarat Julie Mellor, presedinta a Equal Opportunities Commission.
Totusi, situatia nu este in intregime negativa, avand in vedere faptul ca, sugereaza IDS, femeile au beneficiat de o crestere a salariului minim si a retributiilor efectuate de sectorul public.
Diferenta mai-sus mentionata este mai vizibila pe segmentul angajatilor din departamentele de management. Astfel, barbatii aflati in pozitii de directori financiari si trezorieri au castigat cu 40% mai mult decat femeile ce au ocupat pozitii similare.
"Societatea va trebui sa reestimeze valoarea pe care o ataseaza unor slujbe care sunt in mod traditional ocupate de femei. Cum putem justifica, de exemplu, salariile mici primite de cei care se ingrijesc de copii sau oameni in varsta, cu siguranta unul dintre cele mai valoroase roluri din cadrul societatii?" a declarat Julie Mellor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO