Business Internaţional

Sarkozy vrea majorarea TVA în Franţa pentru a îndulci impactul reformelor din muncă

Sarkozy vrea majorarea TVA în Franţa pentru a îndulci impactul reformelor din muncă

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

30.01.2012, 09:18 473

Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat duminică seara o creştere a cotei TVA cu scopul finanţării protecţiei sociale şi atenuării costului muncii, într-o emisiune televizată consacrată ultimei serii de reforme pe care intenţionează să le promoveze înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP.

Sarkozy a anunţat că Guvernul va propune creşterea cu "1,6 puncte (procentuale) a TVA", în vederea compensării unei atenuări a costurilor sociale suportate de întreprinderi. "Această măsură va fi pusă în aplicare abia la 1 octombrie. Noi sperăm că acest lucru va declanşa (până atunci) achiziţii prin anticipare, care vor alimenta creşterea" economică, a adăugat el.

Scopul reformei este să restabilească competitivitatea economiei franceze şi să stopeze o adevărată hemoragie de locuri de muncă în sectorul industrial. "De zece ani, Franţa a pierdut 500.000 de locuri de muncă în sectorul industrial", a subliniat Sarkozy, notând că, pentru un salariu de 4.000 de euro, în Germania costurile se ridică la 840 de euro, faţă de o sumă "dublă în Franţa".

El a insistat asupra faptului că reforma sa în domeniul protecţiei sociale, vizând o creştere a costului acesteia suportată de consum şi mai puţin de muncă, este inspirată de acţiunea cancelarului social-democrat german Gerhard Schroeder.

Nivelul normal al TVA va creşte la 21,2%, lucru care va permite finanţarea unor scutiri în valoare de 13 miliarde de euro.

Preşedintele francez a anunţat, de asemenea, că Franţa va introduce în august o taxă de 0,1% asupra tranzacţiilor financiare.

S-a "luat decizia creării unei taxe asupra tranzacţiilor financiare", a motivat Sarkozy, cu speranţa "creării unui şoc" şi antrenării ulterioare a altor ţări europene care, până în prezent, au fost ostile unei asemenea taxe.

Preşedintele francez, care a refuzat să confirme în mod oficial că este candidat în alegerile prezidenţiale din 22 aprilie şi 6 mai, a semnalat, în schimb, o ameliorare pe frontul crizei din zona euro.

"Sunt puse elementele unei stabilităţi a situaţiei financiare a lumii şi Europei", a declarat el. "Europa nu mai este pe marginea prăpastiei", a adăugat Sarkozy, cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles.

El a anunţat totodată că deficitul public al Franţei din 2011 ar fi mai bun decât s-a prevăzut, atingând un nivel de 5,4% din Produsul Intern Brut (PIB), poate 5,3%, faţă de 5,7%, cât era prevăzut până în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO