Business Internaţional

Sase oferte pentru cel mai mare combinat siderurgic din Ucraina

11.06.2004, 00:00 81



Trei firme ucrainiene, doua rusesti si un consortiu occidental au despus oferte pentru preluarea pachetului majoritar al celui mai mare combinat siderurgic ucrainian, Krivorizstal, a anuntat Fondul Proprietatii de Stat.



Un reprezentant oficial a nominalizat companiile Severstal si Evrazholding, din Rusia, un grup compus din United States Steel Corporation si grupul anglo-olandez LNM, si trei firme ucrainiene, una dintre ele avand legaturi cu presedintele Leonid Kucima.



"Suntem in faza de studiere a ofertelor", a confirmat reprezentantul. Fondul va anunta castigatorul pachetului de 93,02% din actiuni la data de 14 iunie.



Vanzarea, cea mai importanta privatizare din Ucraina de la proclamarea independentei de stat, in 1991, a provocat multe controverse. Deputatii de stanga din opozitie au protestat impotriva vanzarii, acuzand autoritatile ca incearca sa vanda uzina oligarhilor - oameni de afaceri puternici cu legaturi politice. O serie de investitori straini s-au plans de conditii discriminatorii, inclusiv cea care stipula ca firma castigatoare sa fi folosit carbune ucrainian in ultimii trei ani. Cel mai pare producator de otel, Arcelor, a renuntat la licitatie, motivand lipsa timpului necesar pentru alcatuirea unei oferte competitive. Compania a anuntat insa ca ramane interesata de piata ucrainiana a otelului.



Kucima a sustinut privatizarea companiei, care realizeaza aproape 20% din productia ucrainiana de otel.



"Sunt opinii pro si contra. Dar sunt convins ca sunt mai mult pro. Astazi pretul otelului pe pietele mondiale este foarte ridicat", a motivat Kucima la o conferinta de presa.



Pachetul majoritar a fost oferit la un pret de inceput de 3,806 miliarde de hrivne (714,3 milioane de dolari). Compania rusa Severstal a afirmat ca poate plati pana la 1,2 miliarde de dolari pentru Krivorizstal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels