Business Internaţional

Se cauta specialisti in economie, in biotehnologii si in proprietate intelectuala. Mai simplu, avocati

21.06.2004, 00:00 110

Roscoe C. Howard Jr., fostul procuror al statului Washington, a inceput sa realizeze ca interviurile pentru parteneriate de firme de avocatura isi fac efectul. Mic-dejunurile de la Ritz-Carlton in Georgetown, pranzurile de la Ten Penh si Caucus Room si cinele de la Palm si Capital Grille incepusera sa se adune - la marimea taliei sale, relateaza Washington Post.
"Nu trebuie decat sa va uitati la costumele mele" spune Howard, care luna aceasta s-a alaturat biroului din California, vechi de un an, al Sheppard, Mullin, Richter & Hampton LLP, dupa ce s-a intalnit cu peste zece alte firme. "Imi veneau mai bine".
Dupa trei ani in care au strans cureaua, firmele de avocatura se bat din nou pentru avocati care sa poata apara manageri acuzati de frauda sau care pot intelege inginerii financiare sau alte detalii tehnice.



Valoarea meselor
Legile din domeniul pietelor financiare, considerate pana nu demult fade de catre avocatii care activau in domenii mai "stralucitoare", ocupa un loc important in era scandalurilor corporatiste. Si, odata cu boom-ul tehnologic, firmele cauta avocati care pot intelege atat aspectele proprietatii intelectuale cat si complicatele tehnologii cum ar fi biochimia folosita in fabricarea medicamentelor si care le pot explica juratilor.
De pe K Street pana la Capitol Hill, acesti avocati sunt ocupati cu negocierea salariilor mai mari, titlurilor mai pretentioase si a locatiilor birourilor cu vederi panoramice, dupa cum afirma vanatorii de capete. "Lucrurile stau din ce in ce mai bine", spune Jaquelyn Finn, de la firma de recrutare Finn & Associates.
Mesele luate in cele mai luxoase restaurante sunt o traditie in firmele de avocatura, dar schimbarile provin din randul avocatilor care lucreaza pentru agentii guvernamentale, cum ar fi Comisia de Valori Mobiliare, SEC, si care nu au voie sa primeasca mese mai scumpe de 20 de dolari.
Un avocat al SEC a declarat ca, impreuna cu colegii sai, a caror experienta de lucru cu guvernul ii face foarte dezirabili, primesc telefoane de la firme de avocatura aproape zilnic. Chiar daca avocatii din cadrul SEC au primit majorari substantiale de salarii, uneori de peste 10%, firmele private ii pot plati cu usurinta cu cateva sute de mii de dolari in plus pe an.
Partenerii firmelor de avocatura primesc, in general, si o parte din profituri in fiecare an, dupa ce se platesc cheltuielile cu chiriile sau salariile angajatilor. La cea mai mare firma din oras, aceste plati variaza intre 500.000 de dolari si 1,6 milioane dolari pe an, potrivit unui studiu facut de Legal Times, cu marginile superioare ale clasamentului localizate in New York sau Los Angeles.



De cine trebuie sa ai grija
Acum doi ani, Thomas V. Sjoblom era singurul avocat care se ocupa de procesele referitoare la valori mobiliare in biroul din Washington al Chadbourne & Parke LLP, o firma cu traditie din New York, dupa ce parasise SEC, la care lucrase timp de 20 ani. De atunci, firma a mai angajat inca 14 avocati care sa se ocupe de acest domeniu, in Washington, New York, si Los Angeles. Sjoblom il apara in prezent pe fostul director executiv de la HealthSouth Corp. in procesul in care acesta este acuzat ca a fraudat cu mai multe miliarde de dolari celebrul lant de spitale.
  "Cred ca daca esti multumit de ceea ce faci si daca iti poti permite, iti continui activitatea curenta", spune Sjoblom. El a vazut cum colegii sai de la SEC se chinuiau cu plata taxelor scolare ale copiilor. "Dar la un anumit moment, trebuie sa ai grija de tine si de familia ta".
El a trebuit sa dovedeasca de ce este capabil anul trecut, in timpul audierilor guvernamentale care urmareau inghetarea fondurilor de milioane de dolari ale fondului Scrushy. Sjobom a reusit sa convinga juriul sa ridice interdictia impusa, mai ales prin prisma cunostintelor acumulate in cazuri similare in cadrul SEC.
Dar pentru sutele de avocati care au plecat de la SEC in ultimii ani, agentia gaseste inlocuitori din randurile firmelor private de mijloc, atragandu-i cu importanta care se atribuie domeniului, cu noile pachete salariale sau cu sansa acumularii de experienta care se va dovedi valoroasa in viitor, in cazul in care vor reveni in sectorul privat. In preent, SEC are 3.100 avocati, potrivit site-ului comisiei.
Pentru Roscoe Howard, fost profesor de drept la Universitatea din Kansas, care a fost timp de trei ani cel mai bun procuror federal al Districtului Columbia, atractia lui Sheppard Mullin a fost sansa de a construi o noua profesie de succes pe Coasta de Est.
Howard s-a alaturat lui Sheppard Mullin pe 1 iunie, impreuna cu Mark E. Nagle, care a aranjat o intelegere de 87 milioane de dolari intr-un proces legat de incarcarea facturilor unei companii de servicii de sanatate. Ambii avocati au afirmat ca timpul petrecut in cadrul structurilor guvernamentale le ofera o perspectiva asupra modului in care procurorii iau deciziile. Acest lucru a fost accentuat in interviurile acordate de cei doi. "Mark si cu mine am trait din intoarcerea pe dos a operatiunilor corporatiste. Acum facem acelasi lucru, numai ca din unghiul opus".



Prioritatile procurorilor
Cererea pentru specialisti in anumite domenii ale dreptului poate fi ciclica. Dar avocatii si firmele de recrutare sustin ca procesele impotriva managerilor nu vor disparea prea curand. Descoperirea abuzurilor corporatiste a devenit o prioritate pentru multi procurori americani si agentii guvenamentale, creandu-se multe oportunitati de afaceri, este de parere Abbe D. Lowell, un alt partener al casei de avocatura Chadbourne care a venit anul trecut de la o mare firma din Los Angeles.
Boom-ul in activitatea avocatilor specializati in fraudele cu valori mobiliare reflecta  o mare schimbare in felul in care este practicat dreptul in Washington, spune Stephen Nelson de la grupul McCormick din Arlington.
O alta specialitate a carei cerere este in crestere implica dispute de miliarde de dolari asupra drepturilor proprietatii intelectuale, cum ar fi patente de inventie a unor medicamente sau jucarii populare. "Probabil ca cel mai cautati si cel mai greu de gasit avocati sunt cei specializati in litigiile  pentru patente de inventie", spune veteranul in recrutari Charles W Garrison de la Garrison & Sisson Inc.
O astfel de categorie de avocati este in mod deosebit greu de gasit, din cauza ca trebuie sa combine doua tipuri de pregatire, afirma avocatii."Este in esenta un traducator a doua limbaje, stiinta si drept", spune Michael Dzwonczyk. El este un fost cercetator chimist si avocat care s-a mutat de la biroul din Washinghton al Morgan Lewis & Bockius la firma specializata in proprietate intelectuala Sughrue Mion PLLC.
Intr-una din cele mai importante mutari ale anului, avocatii Mark G.Paulson si Paul L. Sharer au plecat de la Pillsbury Winthrop LLP, firma de avocatura specializata in tehnologie, pentru a se alatura biroului din Washington al uneia din cele mai mari firme din lume, Mayer, Brown, Rowe & Maw LLP.
Mai mult de sase avocati incepatori si asistenti i-au urmat. Paulson a declarat ca, impreuna cu Sharer, au analizat cu multa atentie alte trei oferte inainte de a alege Mayer Brown, pentru influenta pe care o au in Europa si Asia, unde disputele asupra pirateriei in software si contrafacerii bunurilor se inmultesc. Prezenta lui Mayer Brown in China este in mod special mai intensa, datorita lui Michael Cantor si Deborah M. Lehr, care s-au ocupat de negocierile comerciale cu China si Hong Kong in timpul administratiei Clinton.
"Ganditi-va numai la cati bani iti trebuie pentru a lansa pe piata un medicament", spune Paulson, care are diplome in chimie si drept. "Sunt atat de multi bani in joc, incat procesele pentru protejarea proprietatii intelectuale devin o parte necesara a afacerii". Din acest motiv firma din Washington Arnold & Porter LLP a cautat specialisti in proprietatea intelectuala pentru biroul lor in Londra pentru mai bine de un an.
Luna trecuta, firma a reusit sa puna mana pe Clive Thorne, un avocat-vedeta care timp de 20 de ani a pledat in cazuri ca cel al procesului dintre Tyco Toys, o companie din New Jersey care produce Magic 8-Ball si producatorul danez de jucarii Lego, pentru drepturile asupra jucariilor cu caramizi din plastic pe care ambele companii le produceau. Thorne a reprezentat compania Tyco, pe care Lego a dat-o in judecata. Procesul a implicat mai multe tari ale Commonwealth si a devenit un precedent important in istoria designului industrial. O instanta superioara a decis in cele din urma in favoarea Tyco.
Thorne, care a fost indemnat sa incerce ceva nou in acest moment al vietii sale, va incepe noul job in 1 septembrie. "Ma pot gandi la cel putin 10 avocati din Londra care s-au alaturat firmelor din Statele Unite, in ultimii 2-3 ani. Este o schimbare destul de radicala, si sunt convins ca vor urma si altii", spune Thorne.
S. Lee Narrow, americanul care conduce biroul din Londra al Arnold & Porter, afirma ca se asteapta ca Thorne sa se ocupe de clientii din domeniul farmaceutic si al telecomunicatiilor care doresc sa impiedice folosirea in scopuri comerciale a medicamentelor si dispozitivelor pe care oamenii de stiinta ai lor le-au inventat. "Nu multi sunt in stare sa faca asa ceva", declara Narrow.
Thorne a spus ca in ultimii ani a fost contactat de cunostinte vechi care lucrau pentru alte firme, sau a primit telefoane din firmelor de recrutare care au incercat sa tl convinga sa paraseasca firma britanica la care si-a inceput activitatea.
Oferind un pont pentru potentialii angajatori care vor sa recruteze avocati britanici, Thorne a spus ca metodele de recrutare folosite in Statele Unite lasa de dorit: "Probabil ca englezilor nu le place sa primeasca telefoane din partea necunoscutilor." alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels