Business Internaţional

Sectorul de retail din zona euro, in regres

07.12.2004, 00:00 14



Vanzarile in sectorul de retail din cele zece state ce apartin zonei euro au scazut pentru a patra luna consecutiv in noiembrie ca urmare a reducerii numarului de locuri de munca si a perspectivelor pesimiste asupra economiei care au descurajat cheltuielile de consum ale populatiei, relateaza Bloomberg.



Indicatorul calculat de Bloomberg, pe baza unei anchete la care au participat peste 1.000 de directori din domeniul de retail, a scazut de la 48,3 in luna octombrie la 48. O valoare sub 50 a acestui index indica o contractie a pietei.



Raportul evidentiaza faptul ca ritmul de crestere economica s-ar putea sa nu fie sustinut de cererea de consum, pe masura ce aprecierea euro fata de dolar a atins un nivel record, afectand cererea globala la export. Rata somajului a fost de 8,9% in ultimele 20 de luni, punand sub semnul intrebarii perspectivele unei reveniri in cheltuielile de consum ale populatiei.



"Situatia locurilor de munca nu se amelioreaza in timp ce cresterea economica slabeste - este un dezastru", spune Karl Weber, director economic la Vontobel Holding din Zurich. "Nu vad nici un motiv pentru care consumul ar trebui sa creasca in scurt timp", a adaugat el.



Bernard Arnault, presedintele LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, cel mai mare producator de bunuri de lux din lume, crede ca in 2005 cresterea economica va fi alimentata de cererea din SUA si Asia, precizand ca este posibila si o revenire a economiei europene.



Declinul vanzarilor a fost cel mai accentuat in Italia, a treia mare economie din zona euro, unde indexul calculat de Bloomberg a coborat de la 47,7 la 43,3, de asemenea au scazut vanzarile in Franta, cu toate ca ritmul de scadere s-a mai temperat. In Germania, cea mai mare economie din Europa, indexul a urcat pana la 51,2, cel mai inalt nivel de la demararea anchetei din luna ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO