Business Internaţional

Sectorul energetic mondial necesita investitii de 10.000 miliarde de dolari

21.10.2003, 00:00 27



Sectorul energetic mondial are nevoie, in urmatorii 30 de ani, de investitii private si guvernamentale de aproape 10.000 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de Agentia Internationala a Energiei (AIE) si preluat de Financial Times.



Analistii au aratat ca aceste cheltuieli sunt necesare pentru a preveni panele masive de curent de genul celor care au afectat, in aceasta vara, zone din Statele Unite si cateva tari europene.



Potrivit AIE, sectorul energetic din China - tara cu cel mai accelerat ritm de crestere a consumului - are nevoie de investitii de peste 2.000 de miliarde de dolari.



Studiul AIE, care va fi publicat la inceputul lunii noiembrie, a fost realizat pe parcursul a doi ani si include tarile cu cel mai mari ridicat consum de energie.



"Cand se vorbeste despre investitii, primul gand ne duce la sectorul de petrol si gaze naturale. Dar, in urmatoarele trei decenii, majoritatea capitalului va trebui sa fie alocat electricitatii", a aratat Fatih Birol, autoarea studiului.



Ea a precizat ca electricitatea necesita peste 50% din investitiile totale destinate sectorului energetic, pe urmatoarele locuri situandu-se industria de petrol si gaze, respectiv industria de exploatare carbonifera.



Insa obtinerea capitalului necesar este o sarcina dificila.



In mod obisnuit, sectorul energetic este asociat cu venituri relativ scazute, volatilitate ridicata si risc. Intre 1992 si 2002, performantele sale s-au situat in a doua jumatate a clasamentului industriilor mondiale.



Pe de alta parte, AIE considera ca strategia investitiilor guvernamentale din Statele Unite si Europa va trebui sa se adapteze pe viitor la procesul de liberalizare a pietelor interne.



"Guvernele trebuie sa isi diminueze treptat rolul de creditor sau de proprietar si sa construiasca, in acelasi timp, cadrul necesar reglementarii sectorului energetic, pentru a atrage investitorii", a aratat Birol.



In Europa, situatia este departe de a fi rezolvata. Studiul AIE ar putea arata ca sapte mari companii controleaza peste 60% din capacitatea energetica de pe continent.



Peste jumatate din investitiile necesare in sectorul de utilitati vor fi utilizate pentru construirea si imbunatatirea retelelor de transmisie, dupa ce defectiunile la aceasta infrastructura au provocat pana de curent care au afectat estul Canadei si Statelor Unite, in luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO