Business Internaţional

Sfârşitul unei ere: AstraZeneca anunţă că va retrage definitiv vaccinul împotriva Covid-19 din cauza cererii slabe. Anterior acesta fusese implicat în controverse privind potenţialele efectele adverse

Sfârşitul unei ere: AstraZeneca anunţă că va retrage...

Autor: Valeriu Dănilă

08.05.2024, 19:22 134

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a anunţat miercuri că plănuieşte să retragă vaccinul anti-Covid din cauza scăderii cererii, scrie CNBC.

Produsul dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford a fost unul dintre primele care a intrat pe piaţă în timpul pandemiei, milioane de oameni beneficiind de acesta. Marea Britanie a fost prima ţară care a făcut disponobil vaccinul în ianuarie 2021.

„Pe măsură ce multiple variante de vaccinuri au fost dezvoltate a apărut un surplus. Acest lucru a însemnat o reducere a ceereii, vaccinul în prezent, nemafiind produs sau distribuit”, se arată într-un comunicat al companiei.

Compania a cerut în mod voluntar retragerea autorizării în UE din cauza unor probleme legate de siguranţă. Deşi vaccinul a fost considerat sigur şi eficient, la un număr mic de oameni au apărut cheaguri de sânge efectele fiind „rare”, dar „devastatoare.

AstraZeneca afirmă că vaccinul produs de companie a salvat peste 6,5 milioane de oameni în primul an, fiind distribuite peste 3 miliarde de doze la nivel global.

„Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate ca fiind critice în oprirea pandemiei”, mai transmite compania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO