Business Internaţional

Soros: "In Rusia, sistemul sovietic se intoarce"

07.06.2001, 00:00 10



Milliardarul american George Soros a avertizat autoritatile de la Moscova ca directiva recenta care cere academicienilor rusi sa raporteze toate contactele cu strainatatea, pericliteaza atat activitatile filantropice, cat si investitiile omului de afaceri din Rusia.

La incheierea unei vizite de o saptamana in statul ex-sovietic, Soros a afirmat despre instructiunile Academiei de atiinte, denuntate de militantii pentru drepturile omului, ca reprezinta "o intoarcere la sistemul sovietic", informeaza Financial Times.

El a mai spus ca "nu va mai putea si nu va mai dori" sa ofere oamenilor de stiinta rusi cele 100 de milioane de dolari, cu care contribuia pana acum la dezvoltarea cercetarii, daca acest ordin va fi aplicat.

De asemenea, nici investitiile sale in sectorul productiv nu vor continua, daca Academia nu renunta la intentia sa.

"Exista, in prezent, doua tendinte in Rusia: una spre dezvoltarea economica, cealalta spre recul politic", a afirmat Soros in conferinta de presa la care a facut un bilant al fundatiei sale "Open Society".

Decretul Academiei de atiinte "depaseste limita acceptabilului", a adaugat el, comentand un text prin care se ordona institutelor sa adopte o serie de masuri "pentru a evita vreo atingere adusa statului rus in sferele economiei si cooperarii stiintifice".

Aceasta verificare presupune "detectarea" acelor acorduri de cooperare care necesita efectuarea unui "control special", a€ointarirea supravegherii schimburilor cu alte tari" si conceperea unor "masuri de securitate" privind utilizarea internetului de catre oamenii de stiinta rusi.

"As fi foarte dezamagit daca societatea stiintifica rusa nu se ridica impotriva" acestei directive si nu face demersuri de anulare a ei, a incheiat Soros, adaugand ca a investit "peste 100 de milioane de dolari pentru sprijinirea activitatii stiintifice din Rusia".

Soros a mai spus ca participarea cu un miliard de dolari la compania rusa de telecomunicatii, Sviazinvest, in 1997, pe care a descris-o drept cea mai slaba investitie din viata sa, s-a depreciat din cauza ca: "Rusia este un spatiu dur, iar eu nu sunt suficient de dur".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO