Business Internaţional

Statoil, amendat pentru o afacere cu iz de mita

01.07.2004, 00:00 17



Politia norvegiana a amendat grupul petrolier de stat Statoil si pe un fost director al companiei, Richard Hubbard, considerand ca firma a incercat sa ofere mita printr-un contract de consultanta privind piata iraniana, incheiat cu Horton Investments, firma detinuta de statul persan.



Autoritatile au caracterizat contractul drept "oferirea unor avantaje necuvenite in schimbul influentarii unor persoane implicate in luarea deciziilor relevante pentru activitatile comerciale ale Statoil in Iran, inclusiv decizii administrative precum acordarea unor contracte in sectorul petrolului si gazelor".



Politia a amendat grupul Statoil cu 2,9 milioane de dolari. Contractul incheiat cu firma de consultanta londoneza Horton Investments Ltd., in valoare de 15,2 milioane de dolari, a fost descris de politie ca o mita oferita pentru facilitarea unor viitoare contracte in Iran. Horton, inregistrata in insula caraibiana Turks and Caicos, este detinuta de statul iranian si are legaturi semnificative cu demnitari importanti de la Teheran.



Statoil, la care statul norvegian detine 82% din actiuni, deruleaza un contract de dezvoltare a zacamantului de gaz iranian de la South Pars si doreste sa-si extinda prezenta in zona Golfului Persic.



Hubbard a respins acuzatiile, el si compania avand optiunea de a nu plati amenzile si de a cere deschiderea unui proces. Grupul petrolier poate cere o prelungire a perioadei de 30 de zile in care este obligat sa achite suma impusa. In caz contrar, se va ajunge in fata instantei de judecata.



Alaturi de Hubbard, au demisionat anul trecut si directorul executiv Olav Fjell si presedintele Leif Terje Loeddesoel, ca urmare a deschiderii, in septembrie, a anchetei politiei privind contractului cu Horton. In final, Fjell si Loeddesoel au fost exonerati din lipsa de probe.



O investigatie interna a companiei, din luna iunie, a concluzionat ca tranzactiile Statoil cu Iranul nu au fost ilegale, dar ca acel contract de consultanta nu corespundea parametrilor etici ai companiei.



Statoil a anulat contractul cu Horton la 10 septembrie 2003, dupa ce au aparut in presa o serie de articole referitoare la caracterul tranzactiei, dar autoritatile au considerat ca consiliul de conducere al companiei trebuia sa actioneze mai devreme pentru a se conforma legii anti-coruptie.



Grupul petrolier norvegian nu a platit decat o mica parte din suma de 15,2 milioane de dolari care trebuia achitata in 11 ani. Politia a afirmat ca nu exista dovezi ca platile ar fi influentat deciziile guvernului de la Teheran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24