Business Internaţional

Statul ceh vinde Cesky Telecom

03.12.2004, 00:00 13



Guvernul ceh a decis sa vanda pachetul majoritar de 51% detinut la compania Cesky Telecom, dupa ce Swisscom si-a exprimat interesul pentru ultimul operator national de telecomunicatii din centrul Europei detinut inca de stat, scrie Financial Times.



Guvernul era asteptat sa plaseze pachetul actiuni in valoare de 2 miliarde de euro pe piata de capital, insa a decis sa desemneze un intermediar care sa negocieze direct cu clientii interesati. Decizia vine dupa o intalnire recenta intre primul ministru ceh Stanislav Gross si executivii de la Swisscom, care a detinut pana anul trecut 13% din Cesky Telecom.



"Swisscom si-a exprimat dorinta ferma de implicare", a declarat Jan Mladek, consilier economic al primului ministru. El a mai spus ca si compania daneza TDC sau France Telecom si-au declarat interesul pentru Cesky Telecom.



Multi ministri au preferat initial varianta vanzarii pe bursa, deoarece nu erau convinsi ca va exista o concurenta destul de puternica. Ei mai eau ingrijorati ca vanzarea prin intermediar se va efectua mai tarziu decat cea prin plasare pe piata de capital, insa Mladek a anuntat ca statul va castiga cel putin 325 de milioane de euro din vanzarea directa, iar aceasta va avea loc cel tarziu in primavara viitoare.



Interesul Swisscom in Cesky Telecom este privit cu scepticism in Elvetia, avand in vedere dosarul neimpresionant de achizitii efectuate de Swisscom pana acum. Incercarile companiei de a prelua Telekom Austria au esuat lamentabil vara trecuta, iar Hans-Rudolf Merz, ministrul elvetian de finante si-a exprimat dezaprobarea pentru orice fel de afaceri care ar pune profitabilitatea grupului in pericol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO