Business Internaţional

Stiri din Europa de Est

Stiri din Europa de Est

Autor: Catalina Apostoiu

09.03.2011, 23:10 23

După ce îndepărtarea lui Andras Simor(foto) de la conducerea băncii centraleungare a reprezentat o problemă de prestigiu pentru primul-ministruViktor Orban, guvernul ungar a decis acum să scoată această măsurăde pe agendă, pe fondul opoziţiei ferme exprimate de BCE şiautorităţile de la Bruxelles, potrivit Portfolio.hu.

Producţia industrială a Ungariei a avansat cu15,5% în ianuarie comparativ cu luna anterioară, după un declin de13,3% înregistrat în decembrie, scrie Portfolio.hu. Faţă de aceeaşilună a anului trecut, producţia indudstrială a avut o creştere de13,6%.

Valoarea investiţiilor directe în Cehia aînregistrat o scădere uşoară de la 16,9 mld. de coroane (700 mil.euro) în 2009 la 16,25 mld. coroane anul trecut, relatează PragueDaily Monitor. Numărul proiectelor de investiţii a crescut de la186 la 209. Majoritatea investitorilor au provenit de pe planlocal. Cătălina Apostoiu

Banca naţională a Poloniei a anticipat oîncetinire a ritmului de creştere a economiei în următorii treiani, potrivit Warsaw Business Journal. Banca estimează o creşterede 4,2% a PIB în acest an, de 3,6% în 2012 şi 3,1% în 2013.Economiştii se aşteaptă la o încetinire a consumului pe fondulmajorării preţurilor şi a TVA.

Compania austriacă de construcţii Porr s-ar putearetrage din Ungaria, a anunţat CEO-ul acesteia, Karl-Heinz Strauss,citat de Budapest Business Journal. "Guvernul a ridicat obiecţiiprivitoare la autostrada M6 construită de noi, însă după părereamea problemele sunt de natură politică, nu tehnică. Este posibil săne retragem din Ungaria", a spus Strauss.

Activele fondurilor de pensii private din Ungariaau atins o valoare de 3.102,5 mld. forinţi la sfârşitul anuluitrecut (10 mld. euro), cu 19% mai mult decât la sfârşitul lui 2009,potrivit Budapest Business Journal. Titlurile guvernamentalereprezentau 50,7% din activele fondurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO