Business Internaţional

Strauss-Kahn recrutează foşti spioni şi experţi în PR pentru a scăpa de acuzaţii

Strauss-Kahn recrutează foşti spioni şi experţi în PR pentru a scăpa de acuzaţiile de tentativă de viol

Dominique Strauss-Kahn, fostul şef al Fondului Monetar Internaţional

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2011, 23:36 1129

Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional DominiqueStrauss-Kahn încearcă să-şi construiască o echipă de anchetatori,foşti spioni şi consilieri media pentru a se apăra în faţaacuzaţiilor de agresiune sexuală lansate de o cameristă de la unhotel din New York, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Consilierii fostului şef al FMI vor primi fiecare o misiune, iaraceştia ar putea fi nevoiţi să recurgă la di­verse abordări pentrua soluţiona proble­mele juridice pe care Strauss-Kahn le are înStatele Unite, încercând în acelaşi timp să refacă reputaţiaacestuia în Franţa şi nu numai. Poate de aceea gama specia­liştilorcon­tactaţi este atât de largă. Printre oamenii contactaţi sauangajaţi până acum se numără foşti spioni ai CIA, anchetatori dinNew York cu experienţă şi specialişti în relaţii publice cu uneledintre cele mai bune relaţii din lumea vorbitoare defranceză.

Strauss-Kahn, aflat sub arest la domiciliu în New York, a respinstoate acuzaţiile care i s-au adus. Ar pu­tea trece mai multe lunipână când cazul va fi judecat.
În Washington, echipa lui Strauss-Kahn este în curs de a semna uncontract cu TD International, o firmă de "consultanţă strategică"condusă şi având ca membri foşti ofiţeri ai CIA şi diplomaţiamericani.

În New York, potrivit unor surse, echipa a angajat o firmă privatăcu experienţă în cazuri penale. Firma Guidepost Solutions seautodescrie drept o "firmă de investi­gaţii şi consultanţă însecuritate".

În Paris, echipa lui Strauss-Kahn a cerut sfatul, cel puţinneoficial, unora dintre vechii consilierii personali ai fostuluişef al FMI afiliaţi Euro RSCG. Deşi firma a ne­gat că ar fiimplicată, o sursă a declarat că cel puţin unii dintre vechiiconsilieri lucrează acum cu Strauss-Kahn. Ce se aşteaptă exact sauce speră echipa care-l apără pe Strauss-Kahn să obţină nu esteclar. Echipa de consultanţi juridici este condusă de BenjaminBrafman, un avocat newyorkez foarte cunoscut.

Angajarea unei mici armate de avocaţi, anche­tatori, agenţi deprotecţie şi pază şi oameni de PR nu va costa puţin. Procurorii auestimat că Strauss-Kahn ar putea plăti până la 200.000 de dolari pelună firmei de securitate care lucrează permanent. Comisioanelepentru avocaţi şi anchetatori ar putea fi de ordinul milioanelor dedolari.

La o audiere care a dus la eliberarea pe cauţiune, avocatul luiStrauss-Kahn a declarat că deşi averea netă a fostului şef al FMIse ridică la "aproximativ 2 mil. dolari", soţia acestuia dispune de"active consi­derabil mai valoroase". Echipa lui Strauss-Kahnîncearcă deja să obţină informaţii privitoare la back­ground-ulcameristei care a lansat acuzaţiile la adresa acestuia, au declaratdouă surse familiare cu cazul.

Avocaţii apărării au transmis deja procurorilor că dispun deinformaţii care ar putea submina credibilita­tea acuzatorului.Specialiştii spun că încercă­rile de a găsi informaţii privitoarela acuzator reprezintă o practică standard în astfel de cazuri.Totuşi, Bradley Simon, fost procuror federal, a avertizat că unatac dur împotriva acuzatorului ar putea avea efecte negativeasupra apărării lui Strauss-Kahn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO