Business Internaţional

Studiu: Vaccinurile anti-Covid sunt mai puţin eficiente împotriva variantei Delta. Odată infectaţi cu tulpina dominantă, oamenii vaccinaţi prezintă un nivel de viruşi similar cu cel al persoanelor neinoculate

Până acum au fost administrate la nivel global peste 4,8 miliarde de vaccinuri anti-Covid-19

Până acum au fost administrate la nivel global peste 4,8 miliarde de vaccinuri anti-Covid-19

Autor: Eduard Ivanovici

19.08.2021, 13:52 4328

Vaccinurile de combatere a coronavirusului sunt mai puţin eficiente împotriva variantei Delta, conform unuia dintre cele mai mari studii despre eficacitatea dozelor la nivel mondial.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager de la Pfizer şi BioNTech şi-au pierdut din eficienţă în primele 90 de zile de la administrarea rapelului, chiar dacă dozele dezvoltate de cele două companii şi AstraZeneca/Universitatea Oxford au oprit majoritatea infecţiilor cu SARS-CoV-2.

Din momentul în care oamenii vaccinaţi au fost infectaţi cu varianta Delta, aceştia au prezentat un nivel de viruşi similar cu cel al persoanelor neinoculate, ceea ce sugerează că vaccinarea unor porţiuni mari din populaţie ar putea să nu îi protejeze pe cei nevaccinaţi, stârnind dubii cu privire la atingerea imunităţii de turmă, transmite Bloomberg.

Momentan nu există suficient de multe date pentru a surprinde gradul în care vaccinurile protejează împotriva spitalizărilor şi cazurilor severe de Covid de-a lungul unei perioade mai lungi de timp.

Astfel, posibilitatea unei a treia doze devine tot mai reală, în contextul în care ţările sărace se chinuie să obţină stocuri pentru administrarea primei doze. Statele Unite plănuiesc să ofere o doză suplimentară tuturor adulţilor vaccinaţi din ţară, începând cu 20 septembrie. În Marea Britanie, autorităţile încă se gândesc la gradul în care vor fi distribuite dozele.

Datele din Israel, care a început să administreze a treia doză încă din luna august, arată că vaccinurile au oferit o eficienţă de 86% pentru persoanele trecute de 60 de ani.

Sondajul din Regatul Unit, coordonat de Universitatea Oxford şi Biroul Naţional de Statistică din UK, a analizat peste 3 milioane de teste PCR de la un grup aleatoriu de oameni, într-o perioadă în care varianta Delta, descoperită iniţial în India, devine tulpina dominantă de anul acesta.

Economia globală continuă să reducă riscurile reprezentate de varianta Delta, cel puţin pentru moment

Astfel, vaccinul Pfizer-BioNTech a devenit cu 14% mai puţin eficient la 90 de zile de la rapel, iar serul AstraZeneca a scăzut în eficienţă cu 8 procente, de la 69% la 14 zile de la a doua doză la 61% la 90 de zile de la rapel.

La aproximativ patru luni şi jumătate de la a doua doză, serul Pfizer se află aproape pe picior de egal cu AstraZeneca în ceea ce priveşte prevenirea infecţiilor cu o încărcătură virală înaltă, spune Koen Pouwels, unul dintre cercetătorii de top ai Universităţii Oxford.

„Niciun vaccin nu protejează complet împotriva infecţiilor cu varianta Delta. Rata mică de spitalizări de până acum arată că, măcar în această privinţă, vaccinurile previn dezvoltarea unor forme severe de Covid”, spune Penny Ward, profesor de medicină farmaceutică invitat la King’s College din Londra, subliniind numărul mic de decese cauzate de coronavirus prin comparaţie cu primele valuri ale pandemiei.

Covid-19: România secvenţiază la jumătate din cât este recomandat de specialişti 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO