Business Internaţional

Succesul nu rămâne nepedepsit: Beijingul atacă Didi Chuxing, una dintre cele mai de succes aplicaţii chineze, cu peste 600 mil. de utilizatori. Decizia vine în urma unei oferte publice iniţiale de 68 mld. dolari în SUA

Didi înregistrează în prezent o capitalizare bursieră de aproape 75 de miliarde de dolari

Didi înregistrează în prezent o capitalizare bursieră de aproape 75 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

05.07.2021, 12:10 1666

Autoritatea de securitate cibernetică din China le-a ordonat tuturor magazinelor de aplicaţii din ţară să blocheze descărcările platformei locale de ride-hailing Didi Chuxing. Administraţia dedicată Spaţiului Digital a acuzat Didi de colectarea şi folosirea abuzivă a datelor personale ale utilizatorilor, potrivit Quartz.

Momentan, cei 600 de milioane de utilizatori ai aplicaţiei vor putea să folosească Didi în condiţiile în care instalaseră anterior platforma. Însă noii clienţi nu vor putea folosi serviciul până când compania nu va adresa temerile autorităţilor cu privire la date.

Beijingul a anunţat decizia pe 4 iulie, la câteva zile după ce Didi a completat o ofertă publică iniţială (IPO) de 68 de miliarde de dolari pe piaţa de capital din New York. Evenimentul a marcat unul dintre cele mai mari IPO-uri din ultimii ani din Statele Unite, subliniind cea mai recentă listare a unei companii chineze pe bursele americane.

Listarea a fost efectuată pe 30 iunie, cu o zi înainte ca Partidul Comunist Chinez să îşi celebreze aniversarea de 100 de ani.

Suspendarea descărcărilor vine în urma unor sancţiuni masive aplicate asupra unora dintre cele mai importante platforme tech din China, precum Alibaba şi Tencent, care s-au confruntat anul acesta cu represalii din partea autorităţilor antitrust. Reuters a raportat luna trecută că Didi poate fi tratată în mod similar. 

Noua ţintă a autorităţilor financiare din China: Gigantul Tencent şi-a pierdut 62 mld. dolari din valoarea de piaţă. Divizia fintech, în cădere liberă

Soarta aplicaţiei va afecta în mod direct rezultatele celui mai mare rival al său, Uber. Gigantul american deţine o participaţie de 12% la Didi, ceea ce înseamnă că schimbările de valoare ale platformei chineze ar putea genera creşteri sau pierderi de sute de milioane de dolari pentru activele Uber.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO