Business Internaţional

Sucurile cu zahăr "super-size" sunt din nou legale la New York

Sucurile cu zahăr "super-size" sunt din nou legale la New York

Autor: Marius Oncu

12.03.2013, 12:00 1292

"Instanţa consideră că reglementarea (...) este plină de excepţii pe criterii economice şi politice", a explicat judecătorul care a blocat aplicarea planului.

Primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, a declarat imediat că va face apel împotriva deciziei. Departamentul pentru sănătate al primăriei are autoritatea necesară pentru a folosi o astfel de interdicţie cu scopul de a combate obezitatea, a afirmat el.

"Considerăm că decizia judecătorului este greşită şi ne aşteptăm să câştigăm la apel", a spus Bloomberg.

Legea, care urma să intre în vigoare la miezul nopţii, ar fi restricţionat vânzarea băuturilor în recipiente mai mari de 16 uncii (0,45 litri) în restaurante, fast-food-uri, cinematografe şi stadioane.

Mulţi retaileri, precum 7-Eleven, nu ar fi fost nevoiţi să respecte legea, întrucât activitatea acestora este reglementată de autoritatea statală şi nu de primăria oraşului.

"Rezultatul ar fi că o persoană nu ar putea cumpăra o băutură mai mare de 16 uncii într-un loc, dar ar putea cumpăra de la alt retailer, care ar putea fi situat chiar lângă primul", a afirmat judecătorul.

Procesul a fost deschis de un grup de asociaţii ale companiilor, între care Asociaţia Producătorilor de Băuturi din SUA şi organizaţia din New York a Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Cinematografe.

Aproape 60% din adulţii din New York şi 40% din copii care merg la şcoală sunt obezi sau au o greutate mai mare decât cea normală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO