Business Internaţional

Ţările emergente sunt cele mai vulnerabile în faţa unei noi crize a alimentelor

08.08.2010, 23:56 16

După recesiunea mondială şi după criza datoriilor din zona euroar putea urma o criză a alimentelor. Lumea ar putea fi victima unuicrize a alimentelor cauzată de o creştere puternică a pre­ţu­luigrâului după ce Rusia a interzis tem­porar exportul de cereale,potrivit unui exe­cutiv din Indonezia, cel mai impor­tantcumpărător asiatic de cereale, scrie Bloomberg.

"Vom observa o reacţie în lanţ, ce­rerea pentru porumb va creşte şipre­ţu­rile se vor majora în consecinţă. In­dustriile alimentare sevor orienta spre porumb şi soia", explică Franciscus Welirang,preşedintele Flour Mills Association din Indonezia.

"Acesta este sfârşitul grâului ieftin." Rusia a anunţat că vainterzice tem­porar exportul de cereale, deoarece recol­ta va fimult mai mică din cauza sece­tei provocate de valul de căldură dinultima perioadă. În mai puţin de două luni preţul grâului s-adublat, iar pre­ţul celorlalte cereale a atins un nivel ma­ximpentru perioada de după august 2008. În acel an pre­ţul grâului aatins un nivel record, alături de orez, trimiţând pre­­ţurilealimentelor în sus şi provocând re­volte sociale în sta­telesărace, printre care şi Egiptul.

Preţul grâului este aşteptat să con­tinue să crească. O asemeneasituaţie ar conduce la majorarea ratelor dobânzii în multe state.Această situaţie survine la puţin timp după ce pieţele bursiere şide obli­ga­ţiuni din statele cu economii emer­gente începuseră săîşi revină, animate de o relaxare a crizei datoriilor din zonaeuro. Pieţele ar putea să o ia din nou pe un trend descendent.Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO), parte a ONU, amodificat în scădere esti­mările privind re­col­ta mondială de grâucu circa 4%, şi a anunţat că situaţia s-ar putea con­tinua şi anulviitor dacă seceta continuă în Rusia, cel mai mare pro­ducător degrâul din Europa. Majorarea preţului la grâu s-ar putea tra­duceprintr-o creştere a inflaţiei şi prin majorarea ratelor dobânzii pepieţele emer­gente, unde indicele preţurilor de con­sum esteinfluenţat într-o mai mare pro­porţie de preţurile alimentelor. FAOa anunţat că o repetare a crizei din 2007-2008 ar putea fi evitată,deoa­rece nivelul atins de burse este unul "să­nă­tos". Fostelecrize ale ali­men­telor au arătat însă că băncile cen­trale tind săma­joreze agresiv do­bânda într-o încer­care de a bloca o a douacreştere a pre­ţu­rilor. Analiştii şi investitorii se pregătescdeja pentru o înăsprire a politicii mo­ne­tare în economiileemergente, deşi ana­li­zează posibilitatea unei relaxări a acesteiaîn Statele Unite. "Este o problemă importantă pen­tru pieţeleemergente, deşi nu la fel de importantă ca în 2006-2008, deoarecepre­ţurile alimentelor influenţează în pro­porţie de 25-50%indicele preţului de consum", spune Charles Robertson,eco­nomist-şef la ING pentru regiunea Euro­pa de Est, OrientulMijlociu şi Africa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO