Business Internaţional

Tendinta de crestere a profiturilor in sectorul bancar

06.08.2004, 00:00 18



HVB Group, a doua banca din Germania, a anuntat un profit trimestrial consecutiv, in urma vanzarii unor active si a imobilizarii unei sume mai mici de bani pentru creditele cu grad ridicat de risc. Compania isi mentine obiectivele anuale pentru profit, relateaza Bloomberg.



Profitul a fost de 155 de milioane de euro pentru cel de-al doilea trimestru, comparativ cu pierderea in valoare de 217 milioane de euro din perioada similara a anului trecut.



La castiguri au contribuit cele 120 de milioane de euro din vanzarea unor parti din producatorul de bere Brau&Brunnen si din compania E.ON AG.



Directorul executiv Dieter Rampl a intreprins o serie de masuri destinate redresarii companiei printre care si o vanzarea de active in valoare de 3,32 miliarde de euro si disponibilizarea a 11.000 de locuri de munca. Rampl a afirmat ca obiectivele pentru incasarile din 2004 nu s-au schimbat, acestea ridicandu-se la cel putin 9,6 miliarde de euro cu un profit operational intre 1,4 miliarde de euro si 1,7 miliarde de euro



Analistii financiar sunt mai putini optimisti cu privire la atingerea tintelor HVB. "Va fi dificil. In Germania, afacerea ramane slaba si cu provizioane prea mari", a afirmat Olaf Kayser de la Landesbank Rheinland-Pfalz.





Record la Barclays



Barclays Plc, a treia banca din Marea Britanie dupa marimea activelor, a anuntat o crestere a profitului de 24%, atingand un record determinat de majorarea veniturilor din sectorul de investment banking.



Profitul Barclays a crescut la 2,6 miliarde de euro pe primul semestru, de la nivelul de 2,08 miliarde de euro din perioada similara a anului trecut. Castigurile diviziei de investment banking au urcat cu 37%, conform directorului financiar, Naguib Kheraj.



Directorul executiv al Barclays, Matthew Barrett a angajat 1.100 de persoane in divizia de investment banking, din decembrie incoace. Cresterea din sector a fost mai rapida pe cel de-al doilea trimestru, in timp ce incasarile principalilor competitori din Europa si SUA au inregistrat un declin in conditiile in care ratele dobanzilor au crescut iar volumul tranzactiilor a scazut.



Credit Suisse Group a inregistrat de asemenea profit pe cel de-al doilea trimestru (950 milioane de euro) desi Credit Suisse First Boston, divizia din sectorul tilurilor de valoare a celui de-al doilea grup financiar elvetian, a anuntat o scadere a profitului cu 43% pe cel de-al doilea trimestru, comparativ cu primul, in urma diminuarii tranzactiilor cu obligatiuni si actiuni.



Deutsche Bank AG, a treia banca a Europei, a anuntat saptamana trecuta o scadere a venitului din tranzactionarea titlurilor de valoare cu 19%.



Profitul Barclays din astfel de tranzactii, generat in principal de Barclays Capital, a crescut cu 52%, la 1,2 miliarde de euro, de la nivelul de 792 milioane de euro pe primul semestru al 2003.



Barclays, care a emis prima carte de credit din Europa in 1966 si care a detinut 25% din piata in 1998, a castigat 560.000 de clienti pe prima jumatate a anului. Competitia este reprezentata de HSBC Holdings Plc si Royal Bank of Scotland Group Plc, cei mai mari creditori britanici.



HBOS, a patra banca britanica a deschis 769.000 de noi conturi pe prima jumatate a anului.



Partea Barclays din piata cartilor de credit s-a diminuat cu 16% in 2003 de la 17% cu un an mai devreme. Anul trecut, Barclaycard a introdus prima oferta cu dobanda zero pentru clientii veniti din partea competitorilor.



Cresterea din sectorul de consumer banking se face simtita peste tot. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels