Business Internaţional

Turcia incearca sa opreasca scaderea lirei

26.06.2006, 18:50 17

Consiliul de politica monetara al Bancii Centrale a Turciei s-a intrunit ieri, la initiativa presedintelui institutiei, Durmus Yilmaz, pentru a analiza recentele fluctuatii valutare de pe piata locala si de pe cele invecinate, titreaza cotidianul turc Zaman, editia online.
Sedinta s-a terminat dupa inchiderea editiei. Analistii economici sunt de parere ca discutiile de la aceasta intalnire, a patra in tot atatea saptamani, s-au concentrat pe masurile necesare opririi deprecierii monedei nationale fata de dolar si a stoparii iesirii de pe piata a investitorilor straini.
In cadrul unui seminar intitulat "Previziuni generale asupra economiei Turciei", desfasurat la Londra, Yilmaz a reusit sa transmita mesaje pozitive investitorilor straini. Presedintele bancii centrale a subliniat la acel moment ca in ciuda previziunilor optimiste asupra evolutiei inflatiei pe viitorul mediu si indepartat, exista in continuare o serie de riscuri serioase pe termen scurt.
Intrebat de importanta mentinerii unui echilibru intre politica valutara si lupta impotriva inflatiei, Yilmaz a lasat sa se inteleaga ca se vor lua masuri pentru inasprirea politicii monetare. El a precizat ca aceasta politica monetara al carui scop principal este lupta cu inflatia este in vigoare de cinci ani. "Regimul ratelor de schimb valutar a fost creat in concordanta cu politica guvernului. Cu toate acestea, este fara-ndoiala clar faptul ca numai banca centrala are autoritatea de a o implementa", a declarat atunci Yilmaz.
La sfarsitul lui 2004 rata inflatiei in Turcia a fost de 7,72 procente, cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani. Tintele oficiale ale inflatiei pentru urmatorii ani sunt de 5% pentru anul viitor si de 4 procente in 2008 si 2009. Conform previziunilor bancii centrale, rata inflatiei la sfarsitul acestui an se va situa intre 4,7 si 6,3 procente, dar dupa cresterile din ultimele doua luni este de asteptat ca oficialii bancii sa corecteze in sus aceste cifre.
In incercarea de a opri pierderile provocate de iesirea investitorilor straini de pe pietele financiare locale, guvernul turc a propus renuntarea la impozitul special de 15% impus investitorilor non-rezidenti, in timp ce nivelul de impozitare al dobanzilor si dividendelor obtinute de rezidenti va scadea de la 15% la 10 procente.
Investitorii locali vor respecta in continuare nivelul de 15%. Bursa din Istanbul a pierdut 20 de procente iar moneda nationala a pierdut aproximativ 20% in urma iesirii masive a investitorilor straini de pe pietele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO