Business Internaţional

Turcia îşi consolidează rezervele valutare cu ochii pe lira fragilă

Turcia îşi consolidează rezervele valutare cu ochii pe...

Autor: Catalina Apostoiu

19.04.2019, 00:00 97

Banca centrală a Turciei şi-a majorat rezervele valutare cu miliarde de dolari sub formă de împrumuturi pe termen scurt, generând temeri în rândul analiştilor şi investitorilor privind capacitatea ţării de a se apăra într-o nouă posibilă criză monetară, scrie Financial Times.

Rezervele nete valutare deţinute de banca centrală se situeau la 28,1 miliarde de dolari la începutul lunii aprilie, o sumă pe care investitorii o consideră deja inadecvată din cauza nevoii Turciei de dolari pentru acoperirea datoriilor şi a comerţului extern.

Calculele FT sugerează însă că acest total a fost majorat printr-o creştere neobişnuită a utilizării împrumuturilor pe termen scurt, sau swapuri, din 25 martie. Fără aceste swapuri, totalul este sub 16 mld. dolari. Analiştii şi investitorii, sunt îngrijoraţi de direcţia politicii economice a Turciei, se tem că ţara nu este echipată adecvat pentru a face faţă unei posibile crize. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO