Business Internaţional

Uitaţi de Grexit! "Spanic", "Quitaly" şi "Fixit" sunt noile componente ale bombei cu ceas care ameninţă să dărâme zona euro

 Uitaţi de Grexit! "Spanic", "Quitaly" şi "Fixit" sunt noile componente ale bombei cu ceas care ameninţă să dărâme zona euro

Autor: Andrei Chirileasa

13.06.2012, 15:24 2851

Lăsând la o parte perspectiva exitului Greciei din zona euro (Grexit), care s-ar putea contura mai clar după alegerile parlamentare de la sfârşitul săptămânii, analiştii şi comentatorii analizează noile componente care ameninţă echilibrul tot mai fragil din zona euro, iar scenariile sunt tot mai sumbre.

Un "Spanic" (de la Spain şi panic), urmat de un "Quitaly" (de la quit şi Italy), urmat de un "Fixit" (de la Finland şi exit), este scenariul alternativ pentru dezintegrarea zonei euro, scrie Matthew Lynn, columnistul publicaţiei americane MarketWatch.

Cum explică el aceste noi concepte? Mai întâi investitorii ar putea să-şi dea seama că ajutorul acordat băncilor spaniole este insuficient (costurile la care se împrumută Spania au crescut din nou în ultimele zile), astfel că ar putea fi nevoie de un ajutor mai consistent din partea autorităţilor europene. Până ce acest ajutor va veni, băncile spaniole s-ar putea confrunta cu retrageri masive, de unde rezultă panica din Spania (Spanic).

Când celelalte state europene vor decide să ajute Spania şi îi vor da bani ieftini, toţi ochii se vor îndrepta către Italia. Ïtalienii nu vor fi fericiţi să se împrumute cu 6%, în timp ce vecinii spanioli se împrumută cu 3%, plus că va trebui să contribuie şi ei cu zeci de miliarde de euro la salvarea Spaniei, astfel că Italia va face presiuni ca să obţină aceleaşi condiţii ca şi Spania sau va ameninţa că iese din zona euro, indiferent de consecinţe, iar aceasta va fi renunţarea Italiei (Quitaly).

În final, cireaşa de pe tort ar putea fi pusă de Finlanda, un stat periferic, puţin mediatizat, dar care se află în prezent în zona euro (este singura ţară nordică din euro). Lynn scrie că Finlanda are o economie solidă şi i-ar fi mai uşor în afara euro. În plus, Finalnda nu trebuie să-şi pună problema ce se va întâmpla dacă iese din euro, aşa cum este cazul Germaniei. Ascensiunea partidelor extremiste din Finlanda ar putea grăbi acest deznodămând. Finlandezii au pus deja condiţii ca toţi banii pe care-i vor împrumuta Spaniei, ca parte a pachetului de ajutor să fie garantaţi. Un exit al Finlandei (Fixit) ar putea conduce la destrămarea zonei euro sau la crearea uneia mai mici, cu reguli mai strânsă, dar cel puţin ar rezolva situaţia actuală, mai scrie autorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO