Business Internaţional

Ultimul raport al Fed indica o economie americana slabita

18.04.2008, 17:43 17

Banca centrala a Americii (Fed) a emis un raport conform caruia ritmul de crestere economica a incetinit in 9 din cele 12 districte ale Fed, pe fondul crizei imobiliare si scaderii cheltuielilor consumatorilor, scrie Bloomberg.
"Conditiile economice s-au deteriorat de la publicarea ultimului raport. Noua districte au avut un ritm de crestere a economiei mai scazut, iar celelalte trei au inregistrat o activitate mixta sau o stagnare", mentioneaza raportul de sinteza economica Fed, cunoscut sub denumirea de Beige Book (Cartea Bej).
Rapoartele celor 12 banci regionale ale Fed fac parte dintr-un dosar de analiza ce va fi folosit de strategii Fed in cadrul sedintei de la sfarsitul acestei luni, pentru a lua o decizie privind rata dobanzii de referinta. Analiza emisa indica o economie slabita, al carei sector industrial se bucura totusi de o rata record a exporturilor.
"Lucrul pe care acest raport il afirma este acela ca recesiunea economica nu si-a intrat inca in drepturi. La acest moment, economia nu scade", a declarat fostul guvernator al Fed, Lyle Gramley, actual consilier economic la Stanford Group.
Oficialii Fed au scazut rata dobanzii cheie cu 2% in cursul acestui an, pana la 2,25%, aceasta fiind cea mai mare reducere din ultimele doua decenii.
Ritmul anual de crestere economica a scazut pana la 0,6% in ultimul trimestru al anului trecut, de la 4,9% in trimestrul al treilea, pe fondul celei mai grave crize ipotecare din ultimii 25 de ani.
Angajatorii din sectorul privat au redus salariile pentru a patra luna consecutiv, iar rata somajului este acum de 5,1%. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a afirmat ca PIB-ul ar putea inregistra o usoara scadere in prima jumatate a acestui an.
Raportul emis de Fed mentioneaza ca "pietele imobiliare si de constructii au avut o activitate scazuta in majoritatea tarii". In martie anul curent, numarul proiectelor de ridicare a locuintelor a scazut pana la minimul ultimelor 17 luni, iar cazurile de prescriere a ipotecii au crescut cu 57%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO