Business Internaţional

Un consortiu condus de Morgan Stanley va prelua Canary Wharf

25.05.2004, 00:00 12



Banca de investitii Morgan Stanley a castigat lupta inceputa in urma cu un an pentru preluarea companiei britanice de servicii imobiliare Canary Wharf, tranzactia ridicandu-se la 1,7 miliarde de lire sterline (3,05 miliarde de dolari).



Consortiul Songbird, condus de Morgan Stanley, a castigat sprijinul a 60,9% dintre actionari, fata de proportia de 50% ceruta pentru castigarea contractului.



Contraoferta inaintata de compania canadiana Brascan a primit aprobarea a 19,4% dintre actionari.



Cele doua grupuri isi disputa controlul asupra Canary Wharf din luna iunie 2003, cand restrangerea numarului de clienti din sectorul serviciilor financiare a afectat performanta si pretul pe actiune ale firmei, transformand-o intr-o tinta atractiva de preluare.



Dupa aproape un an si mai multe revizuiri ale ofertei initiale, Morgan Stanley a castigat, inaintand un pret pe actiune de aproape doua ori mai mare decat cel inregistrat inainte de inceperea licitatiei.



Lupta pentru Canary Wharf a creat disensiuni si intre principalii actionari ai companiei.



Consortiul Songbird a primit sprijinul intreprinzatorului american Simon Glick, cel mai mare actionar Canary Wharf, in timp ce Brascan, unul dintre principalii proprietari de cladiri din Manhattan, a beneficiat de acordul fostului presedinte al companiei britanice, Paul Reichmann.



Canary Wharf a transformat un teren parasit de pe malul raului Tamisa in al doilea district financiar al capitalei britanice. Evolutia sa a cunoscut insa si perioade dificile.



In 1992, un declin mondial pe piata imobiliara a determinat intrarea companiei sub administratia statului. Trei ani mai tarziu, Canary Wharf a fost vanduta unui consortiu international care il includea pe Reichmann alaturi de Franklin Mutual Series Fund si printul saudit Al Waleed bin Talal.



Compania a fost listata la bursa in 1999. In ultimii ani, activitatea sa a inregistrat un declin, pe fondul crizei economice mondiale care a atras ieftinirea chiriilor si cresterea spatiilor de inchiriat vacante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO