Business Internaţional

Un fost ministru grec arestat că a luat mită 13,7 milioane euro de la vânzători străini de armament a înapoiat statului jumătate din sumă

Un fost ministru grec arestat că a luat mită 13,7...

Autor: Bogdan Cojocaru

03.01.2014, 14:10 805

Un fost oficial grec de rang înalt, care a admis că a luat mită 13,7 milioane de euro în urmă cu mai mult de zece ani pentru a favoriza achiziţii de armament de la producători din ţări precum Germania şi Franţa, a înapoiat statului şapte milioane de euro din banii primiţi ilegal, scrie EurActiv.

Antonis Kantas, secretar adjunct pe probleme de armanent în ministerul grec al apărării între 1997 şi 2002, a fost arestat şi condamnat recent după ce judecătorii de anchetă au descoperit că oficialul are sume nedeclarate de 13,7 miliarde de euro la o bancă din Singapore. Anunţul înapoierii banilor a fost făcut de ministerul de finanţe.

Kantas este primul oficial care a admis public că a luat mită pentru a favoriza contracte majore de achiziţie de armament de la companii străine din ţări incluzând Germania, Franţa, Rusia, Brazilia şi Suedia.

“Facem tot ce ne stă în putiinţă pentru a preda restul banilor cât mai curând posibil”, a asigurat avocatul acestuia.

Mărturiile lui Kantas, în care el numeşte dealerii de armanent despre care spune că i-au dat mită, au dus la deschiderea unei anchete vaste în urma căreia doua persoane au fost acuzate şi vor fi judecate.

Cazul a atins un nerv sensibil al societăţii elene, ale cărei standarde de viaţă au fost sever reduse de austeritatea aplicată pentru ca economia să poată evita falimentul.

Achiziţiile masive de armament sunt considerate a fi unul din motivele pentru care Grecia s-a îndatorat excesiv şi a trebuit salvată cu un bailout internaţional de 240 miliarde de euro sub condiţii dure.

Grecia a fost ţara cu cele mai mari cheltuieli de apărare, raportate la PIB, din UE în ultimii zece ani. În 2009, când a izbucnit criza, cheltuielile militare s-au situat la 4% din PIB. Majoritatea contractelor de achiziţii de armament au fost oferite companiilor străine.

Un fost ministru al apărării, superiorul imediat al lui Kantas, a fost deja condamnat pentru spălare de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO