Business Internaţional

Un gigant din industria cărnii din SUA, în faliment, din cauza scandalului "nămolului roz"

Un gigant din industria cărnii din SUA, în faliment, din cauza scandalului "nămolului roz"
03.04.2012, 09:46 10975

Unul dintre cei mai mari procesatori de carne tocată de vită din SUA, AFA Foods, a cerut deschiderea capitolului 11 din legea falimentului, invocând scandalul mediatic iscat în ultima vreme în jurul produsului poreclit în media "substanţa roz", scrie Reuters.

Procesatorii de carne se confruntă cu dificultăţi tot mai mari după ce carnea tocată de vită cu adaos de amoniac, denumită în industrie "carne de vită cu textură fină" este respinsă în comerţ, pe fondul imaginii negative promovate de activiştii nutriţiei sănătoase.

AFA este unul dintre cei mai mari jucători din industria de carne tocată, cu o producţie anuală de aproape 300 de milioane de tone, conform documentaţiei depuse pentru capitolul 11. Compania a invocat totodată "schimbările recente" referitoare la felul în care presa acoperă subiectul.

Subiectul abordat din ce în ce mai des de media în ultimele luni a determinat producători ca Beef Products Inc să oprească producţia la unele fabrici, iar unele reţele de supermarketuri, ca Safeway sau Supervalu, să scoată produsul de pe rafturi.

Anunţul AFA va avea un impact negativ în lanţul de producţie, estimează Jeremy Russell, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Cărnii din SUA, de la crescătorii de vite la procesatorii de carne.

Noţiunea de "substanţă roz" (în engleză "pink slime") a fost folosită pentru prima oară de microbiologul Gerald Zirnstein, în 2002, după o vizită la o fabrică BPI. Termenul a devenit ulterior foarte popular după ce a fost preluat în dezbatere de reputatul bucătar britanic Jamie Oliver.

Capitolul 11 din legea falimentului din SUA plasează compania sub control judiciar pentru a împiedica o împărţire haotică între creditori. O companie aflată sub protecţia capitolului 11 are şansa de a ieşi din faliment, dacă îşi onorează calendarul de plăţi reeşalonate stabilit de o curte de justiţie. În SUA au mai fost înregistrate cazuri celebre de Capitolul 11, cel mai recent fiind cel al gigantului auto General Motors, care a ieşit de sub protecţia împotriva falimentului în anul 2010, la circa un an după ce ceruse protecţia legii. Echivalentul actului normativ în România este procedura de concordat preventiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO