Business Internaţional

Un nou virus face ravagii. Nu există tratament şi nici vaccin. Ce este virusul Zika, cea mai nouă epidemie, care ar putea avea consecinţe la fel de grave ca Ebola

Un nou virus face ravagii. Nu există tratament şi nici...
26.01.2016, 12:10 20421

Virusul Zika, transmis de la ţânţari, a fost asociat cu daunele cerebrale la mii de copii în Brazilia şi este posibil să se împrăştie în toate ţările din America în afară de Canada şi Chile, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit Reuters. 

Încă nu a existat vreun caz în Statele Unite, deşi o femeie care s-a îmbolnăvit în Brazilia a născut un copil cu daune cerebrale în Hawaii. 

Decizie fără precedent a băncilor în România. Este pentru prima dată când se întâmplă asta

Cele şase alimente pe care trebuie să le evitaţi cu ORICE preţ

Ministrul Sănătăţii din Brazilia a spus în noiembrie că Zika a fost asociat cu o deformaţie a sugarilor, numită microcefalie, unde copiii se nasc cu creierul mai mic decât este normal. Brazilia a raportat aproape 4.000 de astfel de cazuri, de peste 30 de ori mai mult decât în orice alt an din 2010 încoace. 

Epidemia de Zika loveşte puternic imediat după epidemia Ebola din Africa, arătând încă o dată când de puţin înţelegem ameninţările globale sub forma bolilor. 

”Nu avem medicamente şi nu avem niciun vaccin. Este un caz deja-vu pentru că exact asta s-a întâmplat cu Ebola”, a spus Trudie Lang, un profesor la universitatea din Oxford. ”Este important să dezvoltăm un vaccin cât mai curând”. 

În acelaşi timp, campanii de publicitate sunt derulate pentru a-i face pe cetăţeni să înţeleagă riscurile şi să se protejeze, scrie agenţia DPA.

"Împreună îl vom învinge pe Aedes aegypti (n.red. - specie de ţânţar)", este sloganul afişat pe autobuzele din Pernambuco, un stat din nord-estul ţării, alături de poza ţânţarului care poate răspândi mai multe boli tropicale.  Virusul a izbucnit în nordul Braziliei, iar autorităţile cred că numărul mare de nou născuţi cu cavitatea craniană mişcorată (n.red - microcefalie) poate fi atribuit infecţiilor cu Zika suferite de femeile însărcinate.

 Guvernul brazilian are în plan desfăşurarea a 220.000 de soldaţi, pe 13 februarie, într-o operaţiune care se va avea loc din casă în casă, în zonele afectate de ţânţari. "Insectele astea sunt în Brazilia de 30 de ani, dar nu am fost capabili să le eliminăm", a spus Marcelo Castro, ministrul Sănătăţii.  Brazilia a declarat o criză în noiembrie 2015 ca urmare a epidemiei de microcefalie.

Totuşi, dintre cele 3.893 de cazuri de malformaţiei craniană înregistrate până acum, doar în şase cazuri s-a demonstrat că mamele erau infectate cu virusul Zika.  Acţiunile autorităţilor din Brazilia au alertat şi alte state. Ministerul de Externe german a sfătuit femeile însărcinate să evite călătoriile în zonele afectate din America de Sud.

 Virusul a fost descoperit în pădurea Zika din Uganda în 1947. A apărut neaşteptat în Micronezia în 2007, apoi în Polinezia Franceză în 2013. Răspândirea sa în Brazilia a fost, însă, cea mai violentă de până acum. Potrivit unei teorii, Zika a fost adus în Brazilia de fanii care au asistat la Campionatul Mondial de fotbal din 2014.

Ce este, de fapt, infecţia cu Zika şi cum se manifestă

Virusul Zika a fost identificat pentru prima dată la o maimuţă din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei dengue, virusul este transmis prin muşcătură de ţânţarii Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale.

În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecţie trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simtome durează între două şi şapte zile.

Îngrijorarea apare atunci când vorbim despre complicaţiile acestei infecţii, în special cele care vizează femeile însărcinate.  Virusul Zika este asociat unor afecţiuni neurologice şi malformaţii ale fetuşilor femeii însărcinate care este purtătoare a infecţiei. În Brazilia şi în Polinezia Franceză au fost înregistrate astfel de cazuri, printre care manifestarea sindromului Guillan-Barre, boală autonomă care se manifestă printr-o slăbiciune sau chiar paralizie progresivă a membrelor.

În aceeaşi zonă au fost semnalate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) şi anomalii în dezvoltarea cerebrală la fetuşii şi nou-născuţii mamelor care sunt sau rămân însărcinate în timpul epidemiilor de Zika şi au contactat virusul. Numărul de microcefalii la nou-născuţi semnalat în Brazilia a crescut enorm, ajungând de la 167 de cazuri în 2014, la aproximativ 3.900 până în prezent. 49 dintre bebeluşii născuţi cu astfel de malformaţii au murit în ultimul an. Totuşi, doar în 6 cazuri s-a demonstrat că mamele erau purtătoare ale virusului Zika.

„Expansiunea foarte rapidă a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populaţia este slab imunizată, este un subiect serios de îngrijorare, având în vedere în special legatura între o infecţie în timpul sarcinii şi copiii născuti cu un craniu mic”, a declarat luni directoarea generală a OMS, Margaret Chan pentru BBC.com. Ea a adăugat  că „legătura cauză-efect între infecţia cu Zika în timpul sarcinii şi microcefalie nu a fost încă stabilită”, dar că „dovezile circumstanţiale sunt foarte îngrijoratoare”.

Guvernele mai multor state au recomandat cuplurilor să evite sarcinile în următoarele luni, printre care Columbia, Ecuador, Jamaica, dar şi Statele Unite ale Americii. Cea mai drastică recomandare a fost făcută de Guvernul din Salvador, care a sfătuit femeile să nu rămână însărcinate în următorii doi ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO