Business Internaţional

Ungaria, cea mai vulnerabilă ţară europeană la întreruperea lanţului de aprovizionare din China

Ungaria, cea mai vulnerabilă ţară europeană la...

Autor: Catalina Apostoiu

16.03.2020, 00:05 4230

O analiză recentă a Institutului Bruegel relevă că Ungaria prezintă cea mai mare expunere la problemele de producţie din China din rândul ţărilor europene, potrivit Budapest Business Journal.

Coronavirusul devine încet un şoc important. Deşi amploarea şi costul pandemiei sunt necunoscute, ştim că lanţurile de aprovizionare care leagă Europa de China vor avea serios de suferit, se arată în analiza recentă a Insti­tutului Bruegel.

Epidemia de coronavirus pornită din China ameninţă să afecteze capacitatea ţărilor europene de a produce. Producţia europeană este foarte bine integrată în lanţurile globale.

Institutul aminteşte că, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, Europa este adânc integrată în lanţurile comerciale globale, reprezentând două treimi din circulaţia la nivel mondial a bunurilor şi serviciilor.

Drept urmare, continentul se bucură de toate avantajele comerţului liber internaţional, dar poate fi în acelaşi timp vulnerabil la problemele apărute în acest sector. Închiderea fabricilor din China ar putea evidenţia această vulnerabilitate.

Potrivit analizei privind Europa realizată de Institutul Bruegel, industria ungară prezintă cel mai ridicat grad de dependenţă de importurile chineze şi drept urmare Ungaria are cea mai mare expunere la închiderea unităţilor de producţie din China pe o perioadă mai îndelungată din cauza epidemiei de coronavirus.

Pentru prima dată, analiştii Institutului au analizat ce proporţie din veniturile firmelor industriale din Europa ar fi pierdută dacă importurile din China s-ar opri.

Ungaria este cea mai vulnerabilă din acest punct de vedere, în condiţiile în care 7,5% din veniturile corporate din această ţară depind de China.

În cel mai sumbru scenariu, creşterea economică ar putea deveni negativă în acest an, a avertizat ministrul ungar de finanţe Mihaly Varga, adăugând că rezervele fiscale ar putea fi insufuciente pentru a proteja împotriva impactului economic al epidemiei de coronavirus, potrivit Intellinews.

Ungaria a înregistrat una dintre cele mai ridicate rate de creştere din UE în 2019, de 4,9%, şi a dat dovadă de rezistenţă în urma crizei financiare mondiale, însă strategii din această ţară se pregătesc să facă faţă unui impact negativ al coronavirusului.

Ungaria a declarat stare de urgenţă în această săptămână.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO