Business Internaţional

Ungaria continuă să atragă noi investiţii străine în ciuda retoricii naţionaliste a lui Orban

Ungaria continuă să atragă noi investiţii străine...

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2017, 00:00 835

Mai multe companii străine au inaugurat recent noi facilităţi în Ungaria, guvernul de la Budapeata contribuind cu granturi pentru susţinerea unora dintre investiţiile respective, scrie Budapest Business Journal. 

Totodată, premierul ungar Viktor Orban (desen) se află într-o vizită de trei zile în Vietnam pentru a promova colaborarea dintre cele două ţări în diverse sectoare, în special cel al economiei, comerţului, investiţiilor, sănătăţii, mediului, culturii şi turismului, potrivit vtv.vn. La sfârşitul anului trecut, Ungaria avea 15 proiecte de investiţii străine directe în Vietnam, cu un capital de 50,66 milioane de dolari, situându-se pe poziţia a 55a în rândul a 105 ţări şi teritorii cu investiţii în această ţară.

Compania germană Wuppermann a inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute o unitate de decapare oţel de 30 miliarde de forinţi (100 milioane de euro) în Gonyu, nord-vestul Ungariei. Un grant guvernamental a acoperit aproximativ 10% din costul investiţiei. Compania germană ţinteşte venituri anuale de 40 miliarde de forinţi, exporturile urmând să reprezinte 95% din vânzări.

În acelaşi timp, compania germană Continental Automotive Ungary a deschis un atelier de formare pentru tehnicieni electronişti în urma unei investiţii de 180 milioane de forinţi. Guvernul ungar a susţinut investiţia cu un grant de 123 milioane de forinşi, a anunţat ministerul ungar al economiei.

Carlson Rezidor Hotel Group a inaugurat Park Inn by Radisson în Zalakaros (sud-vestul Ungariei). Construcţia hotelului cu 239 de camera a implicat costuri de ìcâteva miliarde de forinţiî, a declarat directorul Regina Janicsak. Acesta are o sală de conferinţe cu o capacitate pentru 300 de oameni, a adăugat aceasta.

De asemenea, compania de electronice Kontakt-Elektro şi-a extins baza din Pecs (210 km de Budapesta) în urma unei investiţii de 200 milioane de forinţi. Compania intenţionează să angajeze 10-15 electricieni şi trei sau patru ingineri electronişti în viitorul apropiat, a declarat Oliver Hirth, managing director. Numărul angajaţilor se ridică în prezent la 70. Compania a înregistrat venituri de 1,35 miliarde de forinţi anul trecut.

Cât priveşte relaţia Ungariei cu Vietnamul, comerţul bilateral a avansat considerabil, atingând 266 milioane de dolari anul trecut, în creştere cu 36,28% faţă de anul anterior. În prima jumătate a acestui an, comerţul dintre cele două ţări a atins un nivel de 145 milioane de dolari, avansând cu peste 60% faţă de perioada similară a anului trecut.

Vietnam exportă în principal haine, încălţăminte, computere, produse electronice, autovehicule pentru transport şi componente în Ungaria, importând medicamente, echipamente, produse chimice şi hrană pentru animale din această ţară. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO