Business Internaţional

Valul de caldura ce da fiori reci

08.08.2003, 00:00 17

Din cauza verii neobisnuit de calduroase din acest an din Europa, agricultura se confrunta cu probleme serioase, in special in ceea ce priveste culturile de porumb.
Porumbul, folosit in principal pentru hrana animalelor, a fost serios afectat de vreme, iar recoltele vor fi considerabil mai reduse, existand posibilitatea ca Uniunea Europeana sa fie nevoita sa importe porumb.
Totusi, avand in vedere sensibilitatea Europei cu privire la culturile modificate genetic, este putin probabil ca Uniunea Europeana sa incerce sa importe porumb din Statele Unite, cel mai mare producator din lume. Analistii sectorului cerealelor au declarat ca aproximativ trei sferturi din culturile de porumb din Statele Unite sunt modificate genetic.
"Vremea caniculara va afecta serios culturile de porumb pentru ca aceste temperaturi extrem de ridicate vin intr-un moment in care aceste culturi au mare nevoie de apa," a declarat Julian Bell, economist in cadrul Home-Grown Cereals Authority, un grup de cercetare in agricultura.
Pe de alta parte, arata Bell, ultimul val de caldura a aparut intr-un moment propice pentru actualele culturi de grau din Europa nordica. Culturile pot fi recoltate in conditii de seceta.
Totusi, actualele conditii au aparut prea tarziu pentru unele culturi de grau. Datorita verii secetoase si timpurii, recoltele de grau ale Frantei, cel mai mare producator de grau din Europa vestica, au fost reduse cu 15% pana la aproximativ 30 milioane de tone.
Uniunea Europeana si-a manifestat ingrijorarea in momentul in care a stopat licitatiile legate de exporturile de cereale saptamana trecuta. De asemenea, au existat speculatii legate de posibilitatea ca autoritatile de la Bruxelles sa impuna o taxa pe exporturile de grau, o masura ce poate fi luata numai in conditii de urgenta extrema.
Uniunea Europeana a exportat aproximativ 12 milioane de tone de grau si produse din grau anul trecut, fiind asteptata sa exporte 8 milioane de tone in acest an.
Un oficial al Uniunii a declarat ca UE nu intentioneaza sa impuna o astfel de taxa si ca Europa dispune de rezerve suficiente.
Acesta a mai declarat ca se asteapta ca UE sa produca intre 190 si 195 milioane de tone de cereale in acest an, in scadere de la 208 milioane de tone produse in interiorul Uniunii anul trecut. Consumul de cereale in UE se ridica la aproape 200 milioane de tone anual.
Bell a declarat ca daca fermierii europeni vor dori sa importe porumb pentru a dispune de hrana suficienta pentru animale, acestia vor trebui sa plateasca cu 60% mai mult fata de pretul de 100 dolari pe tona existent in Statele Unite.
"Exista porumb suficient, insa datorita taxelor vamale din Europa, importurile sunt destul de scumpe, Europa dorind sa-si protejeze cultivatorii interni," a declarat Bell.
Portugalia. Temperaturi de 44 de grade Celsius. Incendiile au facut 11 victime si au distrus 54.000 de hectare de padure. Autoritatile au declarat starea de necesitate; mai mult de 100.000 de persoane nu au energie electrica.
Franta. Maxime de 44 de grade Celsius. Seceta prelungita si valul de caldura au consecinte devastatoare pentru argicultori, afecteaza activitatea centralelor nucleare si au cauzat cresteri ale poluarii in marile orase.
Spania. cel putin 14 persoane au murit din cauza temperaturilor, cele mai ridicate din ultimii 60 de ani. Pompierii se lupta sa stinga incendiile izbucnite in mai multe zone ale tarii.
Germania. Temperaturile au atins 39 de grade Celsius. Apele Rinului au scazut in multe zone la cele mei reduse niveluri si s-au inregistrat 12 victime din cauza caldurii.
Marea Britanie. meteorologii se asteapta la nivele maxime de 36 de grade. Operatorii de cale ferata au impus restrictii de viteza in deplasarea trenurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO