Business Internaţional

Veşti bune la Milano: Dobânzile plătite de Italia au atins cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, de 2,76%

Veşti bune la Milano: Dobânzile plătite de Italia au atins cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, de 2,76%

Autor: Vlad Popescu

14.03.2012, 13:03 444

Costurile de finanţare pe trei ani plătite de Italia au scăzut miercuri la 2,76%, cel mai redus nivel din octombrie 2010, iar statul a reuşit să atingă ţinta de împrumut de 6 miliarde euro cu o rată semnificativă de suprasubscriere, transmite Reuters.

Trezoreria de la Milano a vândut obligaţiuni cu maturitatea la trei ani în valoare de 5 miliarde euro la un randament de 2,76%, cu o rată de suprasubscriere de 1,6, faţă de o dobândă de 3,4% şi o cerere de 1,4 la licitaţia similară din februarie.

Totodată, Italia a împrumutat un miliard de euro prin plasarea de obligaţiuni cu maturitatea în septembrie 2019 la un randament de 4,3%.

Cuponul obligaţiunilor pe trei ani a fost fixat la 2,5%, faţă de 6% în noiembrie, în cea mai dificilă perioadă a crizei datoriilor de stat.

Scăderea puternică a costurilor de împrumut suportate de Italia subliniază relaxarea tensiunilor de pe pieţele europene de credit după măsurile fără precedent de stimulare a lichidităţii luate de Banca Centrală Europeană.

BCE a injectat peste 1.000 miliarde euro în piaţă prin două operaţiuni de refinanţare pe trei ani derulate în decembrie şi februarie, primele de acest tip efectuate de instituţie în cei 13 ani de activitate.

În plus, banca centrală a început în vara anului trecut să preia obligaţiuni italiene şi spaniole de pe pieţele secundare pentru a împinge în jos randamentele de referinţă. BCE cumpără încă din 2010 de pe pieţele secundare titluri greceşti, portugheze şi irlandeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO