Business Internaţional

Viceguvernatorul băncii Austriei, pus sub acuzare într-o anchetă privind dare de mită

Autor: Marius Oncu

13.06.2013, 19:08 232

Procuratura din Viena a anunţat, joi, că a pus sub acuzare nouă persoane, inclusiv pe viceguvernatorul băncii centrale a Austriei, Wolfgang Duchatczek, pentru dare de mită în vederea obţinerii de către imprimeria băncii a unor contracte de tipărire de bani în străinătate.

Duchatczek şi ceilalţi opt suspecţi sunt acuzaţi de dare de mită, spălare de bani şi alte delicte, potrivit unui comunicat al procuraturii, citat de New York Times.

Banca centrală nu a comentat decizia procurorilor şi a afirmat că Duchatczek, care este şeful imprimeriei, nu va da declaraţii presei.

Pedeapsa maximă este de până la zece ani de închisoare pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi cei nouă, potrivit postului public TV din Austria ORF.

Imprimeria (OeBS) şi monetăria (MOAG) au încheiat între 2005 şi 2011 contracte cu băncile centrale din Azerbaidjan şi Siria pentru tipărirea de bancnote şi baterea de monedă.

Cele două unităţi ale băncii centrale nu au înregistrat pierderi financiare de pe urma plăţilor incorecte, întrucât s-a convenit anterior ca acestea să fie incluse în contracte. În total, 14 milioane de euro au ajuns prin companii offshore înapoi la clienţii imprimeriei şi monetăriei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO