Business Internaţional

Vine FURTUNA PERFECTĂ? Saxo Bank se aşteaptă ca multe bănci europene să intre în insolvenţă. Este nevoie de o cădere a burselor cu 20% pentru resetarea Europei

Vine FURTUNA PERFECTĂ. Saxo Bank se aşteaptă ca multe bănci europene să intre în insolvenţă. Este nevoie de o cădere a burselor cu 20% pentru resetarea Europei

Foto: Darius Mitrache

Autor: Adrian Voicu

22.11.2011, 18:00 5456

Panica se extinde, este de părere Steen Jakobsen, economist şef la Saxo Bank. Steen consideră că se îndeplinesc condiţiile unei furtuni perfecte, ce s-ar putea solda cu multe bănci europene ce vor fi nevoite să intre în insolvenţă.

În SUA, politicienii nu par să reuşească să se înţeleagă în privinţa reducerii cheltuielilor, părând tot mai slabe şansele ca ajungerea la o soluţie să aibă loc înainte de sfârşitul anului. Jakobsen este de părere că impactul imediat va fi o reducere a creşterii economice cu 1% faţă de estimări, urmând ca în în primele două trimestre economia SUA să scadă cu 2% şi respectiv 0,5%.

Criza datoriilor din Europa continuă să macine pe liderii din regiune, Ungaria cere ajutorul FMI, băncilor austriece li se cere să reducă creditarea către Europa de Est, Grecia are un guvern ale cărui măsuri de austeritate nu sunt susţinute de opoziţie, Spania are o majoritate care se bazează pe măsuri ce nu sunt chiar drastice, Franţa va avea alegeri anul viitor.

Evoluţia din SUA, împreună cu neliniştile provocate de Europa par să ducă, în opinia lui Jakobsen, către o furtună perfectă.

Într-o analiză cu titlul "Este Europa gata să ceară intrarea în insolvenţă la începutul lui 2012?", economistul scrie că Uniunea Europeană are nevoie disperată să scape de presiunile pieţelor pentru a permite politicienilor să îşi adune forţele şi să depăşească criza datoriilor: "Ne aflăm la la câteva săptămâni distanţă de încercarea anemică de a aplica plasturele reprezentat de Fondul European de Stabilitate Financiară problemei şi suntem din nou la început: criza datoriilor din UE a atins un punct la care niciunul dintre uneltele sau instituţiile sunt sunt destul de puternice pentru a fi pe măsura magnitudinii crizei. Aceasta indică nevoia de a gândi altfel".

Prin urmare, nu ar fi exclusă impunerea unei "vacanţe" băncilor, doar aşa putându-se elimina presiunea pieţelor asupra economiei europene. Dar pentru a închide tot sistemul pentru a-i permit o resetare, este nevoie să se se întâmple "ceva drastic", care ar pune Europa într-o "situaţie de urgenţă", catalist ce ar putea duce la o puternică cădere a burselor. Iar când vorbeşte de "cădere a burselor", Jakobsen se referă la minusuri de 20%.

Şi o astfel de cădere este estimată de economistul Saxo Bank pentru începutul lui 2012.

Intrarea în "vacanţă" forţată a băncilor a fost aplicată şi imediat după atentatele din 11 septembrie din SUA. Panica bancară din 1907 a însemnat o criză de lichiditate care a dus la închiderea băncilor, dar şi una care a dus la o renaştere a burselor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO