Business Internaţional

Warren Buffett devine "salvatorul gigantilor americani" dupa ce a investit 300 mil. $ in Harley-Davidson

04.02.2009, 17:02 25

Warren Buffett, cel mai bogat om din lume, a investit 300 mil. $ (234 mil. euro) in obligatiuni emise de producatorul de motociclete Harley-Davidson, dupa ce de-a lungul timpului a ales sa investeasca in cadrul unor mari branduri americane, intre care se numara Coca-Cola si Mars, , scrie Bloomberg.

Berkshire Hathaway, compania de asigurari condusa de Buffett, cu sediul in Omaha, Nebraska, isi va adauga la "colectie" obligatiuni negarantate emise de Harley Davidson, cu o rata anuala a dobanzii de 15% - care in caz de faliment vor fi platite inaintea oricaror alte datorii. Compania lui Buffett mai detine in portofoliu cel putin 85 mld. $ (66 mld. euro) sub forma de actiuni sau titluri de valoare emise de corporatii.
Acordul, ce a fost facut public de Harley-Davidson cu sediul in Milwaukee, este unul dintre cele sase incheiate de Buffett de la inceputul lui 2008. Miliardarul si-a indreptat investitiile catre unul dintre numele consacrate in afaceri in Statele Unite.
Buffett, acum in varsta de 78 de ani, a spus ca prefera sa investeasca in companii ce detin un avantaj competitiv puternic, asa cum este cazul bradurilor de renume. In conditiile in care actuala criza a inasprit puternic conditiile de creditare, Berkshire ramane luminita de la capatul tunelului pentru multi dintre gigantii americani.
Acest statut ii permite companiei sa ceara rate ale dobanzii de peste 10%. In luna aprilie a anului trecut aceasta a oferit 6,5 mld. dolari (5 mld. euro) companiei Mars pentru ca aceasta sa detina resursele financiare necesare achizitionarii producatorului de guma de mestecat Wm. Wringley si alte 8 mld. dolari (6,2 mld. euro) au fost utilizate pentru achizitionarea de actiuni preferentiale in cadrul General Electric si Goldman Sachs.
"Este o mutare clasica pentru Buffett", a spus Justin Fuller, de la Midway Capital Research & Management, care administreaza site-ul Buffettologist.com. "El obtine castiguri atractive de pe urma unei afaceri profitabile, care in acest mediu ar fi intampinat dificultati in a gasi finantare in alta parte. Pentru companii, el este ca o oaza in desert".
"Potrivit informatiilor pe care le detinem, acest acord este primul de aceasta natura intre Berkshire si compania noastra", a declarat Bob Klein, purtatorul de cuvant al Harley.
Actiunile Harley-Davidson au castigat teren la bursa dupa ce a fost facut anuntul, pretul acestora apreciindu-se in cadrul sedintei de tranzactionare de la New York Stock Exchange cu 16%. Aceasta urcare a ajutat la ilustrarea evolutiei pe care fondurile oferite de Berkshire o imprima actiunilor acestor companii. Alte exemple ce pot fi mentionate sunt General Electric si Kraft Foods, ale caror actiuni au avut de castigat ca urmare a sprijinului financiar acordat de Berkshire.
Harley a castigat 1,87 dolari per actiune, atingand un pret de 13,73 dolari (10,71 euro), inregistrand o crestere de 23% in timpul sedintei, cea mai importanta crestere de dupa 1987. Producatorul de motociclete a pierdut aproximativ 2 treimi din valoarea sa de piata in 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24