Business Internaţional

Zece companii gigantice care evită publicitatea

Zece companii gigantice care evită publicitatea

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

19.04.2011, 23:35 1560

Saudi Aramco

Arabia Saudită

Un sfert din rezervele convenţionale de petrol ale lumii suntcontrolate de compania energetică de stat a Arabiei Saudite,considerată a fi cea mai valoroasă companie de pe planetă. SaudiAramco îşi are originile în 1933, când a fost înfiinţată cu numeleCalifornia Arabian Standard Oil Company. Are 55.066 angajaţi, însăa devenit recent subiect de controversă, când telegramele WikiLeaksau dezvăluit o serie de suspiciuni ale diplomaţilor americani dinRiyadh conform cărora compania îşi supraestima rezervele de subpeninsula Arabică. Fostul preşedinte al Shell Sir Mark Moody-Stuarteste director în cadrul companiei.

Noble Group

Hong Kong

O versiune asiatică a Glencore, imperiul din Hong Kong cumpără,vinde şi transportă orice de la bumbac din Turcia până la cafea dinColumbia şi cărbune australian. Are 11.000 de angajaţi şi a fostînfiinţat de Richard Elman, fost comerciant de fier vechi care anumit firma după o companie fictivă din romanul Tai-Pan al luiJames Clavell. Noble Group este listat pe bursa din Singapore şi araportat venituri de 56,7 mld. $ anul trecut. Averea lui Elman esteestimată la 1,5 mld. lire sterline.

ISS

Danemarca

Cel mai puţin cunoscută chiar şi în rândul companiilor deoutsourcing, în mare parte anonime, ISS cu sediul în Copenhagapregăteşte mese la toate bazele aeriene britanice ale RAF, facecurăţenie la filialele RBS, furnizează staff pentru hoteluri şi seocupă de securitate la multe spitale. Firma este al cincilea mareangajator privat din lume cu 520.000 de angajaţi. Este deţinută debanca americană Goldman Sachs şi firma elveţiană de buyout EQT şiavea în vedere o listare pe piaţa daneză luna trecută, însă şi-aamânat oferta în ultimul minut.

Bridgewater

Statele Unite

Cel mai mare fond de hedging din lume, Bridgewater Associatesadministrează investiţii de 90 de miliarde de dolari, o sumăaproximativ echivalentă cu PIB-ul Marocului. Cu sediul înConnecticut, fondul se concentrează pe speculaţii monetare,tranzacţii cu obligaţiuni guvernamentale şi a obţinut randamenteremarcabile de 18% anual timp de un deceniu. Este condus de RayDalio, un fan al meditaţiei transcendentale, ale cărui observaţiisunt urmărite pe Wall Street.

Sinopec

China

Cea mai mare companie din ţara cu cea mai numeroasă populaţiedin lume, Sinopec este descrisă pe website-ul său drept un gruppetrolier "supermare" deţinut de guvernul chinez. Deţine benzinăriişi rafinării în întreaga Chină, plus ample operaţiuni de explorare.Printre participaţiile deţinute la nivel internaţional se numără şicea din cadrul companiei canadiene Syncrude. Se situează pe poziţiaa şaptea pe lista Fortune a celor mai mari companii de pe planetă,cu venituri de 187 mld. $.

Renaissance Group

Rusia

Condusă de un neozeelandez şi având sediul în Moscova,Renaissance Group a devenit discret una dintre cele mai importantebănci concentrate pe pieţele emergente. Include o divizie definanţări de consum în Rusia şi o bancă de investiţii, RenaissanceCapital, cu operaţiuni în Asia Centrală, Europa de Est şi Africa.Fondatorul Stephen Jennings, fost economist în cadrul TrezorerieiNoii Zeelande, călătoreşte în întreaga lume pentru a urma echipa derugbi a ţării All Blacks. Finanţele Renaissance sunt ţinute secretedeşi Jennnings a vândut o participaţie de 50% în cadrul RenaissanceCapital către un miliardar rus, Mihail Prokhorov, pentru o sumăestimată la 500 de milioane de dolari în 2008.

În România, Renaissance a câştigat cursa pentru a intermediavânzarea unui pachet de 9,84% din Petrom. Alături de firmele debrokeraj româneşti cu care formează consorţiul câştigător,Renaissance a cerut cel mai mic comision, de 1,65 mil. euro. Grupulrus intenţionează să deschidă un birou în România, conformdeclaraţiilor lui Jennings oferite Ziarului Financiar.

INEOS

M. Britanie/Elveţia

Multinaţionala din domeniul produselor chimice Ineos a fost ceamai mare companie privată a Marii Britanii până când şi-a mutatsediul în micul oraş elveţian Rolle pentru a evita taxele. Cuvânzări anuale de 28,4 mld. $, firma este cel mai bine cunoscută caproprietar parţial al rafinăriei scoţiene Grangemouth. INEOS estecondusă de milionarul Jim Ratcliffe care a părăsit Marea Britaniedupă ce guvernul a refuzat să-i acorde o scutire temporară de laplata TVA pentru a ajuta Ineos în timpul unei crize delichidităţi.

Permira

Marea Britanie

O firmă de private equity cu sediul în Londra, Permira s-aextins din banca de investiţii Schroders la sfârşitul anilor '80,deţinând mai multe nume de marcă, inclusiv Hugo Boss, Birds Eye,Saga şi New Look. Capitalul acesteia se ridică la 20 mld. $ şi estecel mai mare fond de private equity care se concentrează pe Europa.Ca toate firmele de buyout, încearcă să evite atenţia publicului,însă deţine 12 birouri la nivel mondial şi a fost condusă timp deun deceniu de Damon Buffini, fost consilier de business al luiGordon Brown. Este în prezent condusă de un american, Tom Lister,şi un finlandez, Kurt Bjorkland.

Cargill

Statele Unite

Înfiinţată de fiul unui căpitan de navă scoţian din Iowa întimpul războiului civil american, Cargill a devenit un adevăratimperiu în domeniul agroindustriei. Vânzările firmei cu sediul înMinnesota pe nouă luni până în februarie au depăşit 84 mld. dolari,însă Cargill este încă deţinută în proporţie de 88% de urmaşiifondatorului WW Cargill, dintre care şapte sunt miliardari. Cargilleste unul dintre susţinătorii alimentelor modificate genetic.

În România, Cargill este unul dintre cei mai importanţicomercianţi de produse agricole. Compania operează în total 18silozuri în România, capacitatea totală a acestora fiind de 500.000de tone. A avut în 2009 afaceri de 368,2 mil. euro, potrivitultimelor date publice disponibile. Cargill Oils, divizia companieiresponsabilă de afacerile cu ulei, deţine în România brandulUntdelemn de la Bunica, cifra de afaceri a diviziei ridicându-se în2009 la 45,7 mil. euro.

Koch Industries

Statele Unite

Cu activităţi în domenii variate de la îngrăşăminte la produsechimice, a doua mare companie privată a Statelor Unite este condusăde fraţii miliardari ultraconservatori David şi Charles Koch.

Conglomeratul cu sediul în Kansas operează conducte petroliereîn America de Nord şi are mai multe mărci în Marea Britanie,inclusiv hârtia de toaletă Lotus. Are 70.000 de angajaţi şi aîncheiat achiziţii de 32 miliarde de dolari din 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO