Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Mihai Popa, baschet, 14 ani: Baschetul m-a învăţat ce înseamnă comunicarea, leadershipul, lucrul în echipă şi spiritul sportiv

07.04.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Mihai Popa joacă baschet de la 7 ani, iar în prezent face parte din echipa clubului sportiv Stomart din Iaşi. El a fost desemnat cel mai bun marcator la turneul final al Campionatului Naţional U14 şi a fost selectat în primii 30 de jucători din ţară pentru selecţia la lotul naţional.

1. La ce vârstă ai început să practici acest sport?

Am început să joc baschet la vârsta de 7 ani, când eram în clasa pregătitoare, datorită celui mai bun prieten care juca de ceva timp la echipa şcolii.

 2. Ce te-a atras la acest sport?

Iniţial, doream să petrec mai mult timp împreună cu prietenul meu, însă cu timpul am început să îndrăgesc baschetul, asta şi datorită domnului profesor Baciu Cătălin, primul meu antrenor, căruia îi sunt recunoscător pentru faptul că m-a făcut să iubesc acest sport. Eu cred că rezultatele ulterioare şi faptul că domnul antrenor reuşea să ne insufle dragostea pentru competiţie m-au determinat să nu renunţ.

 3. Ce te-a determinat să continui pe drumul performanÅ£ei în baschet?

Participând la competiţii, vedeam de multe ori băieţi mai mari care reuşeau lucruri pe care eu la vârsta de 9-10 ani nu le puteam face, îmi doream mereu să reuşesc să pot face ce fac ei şi să fiu apreciat pentru reuşitele mele.

 4. La ce club eÅŸti înscris?

De aproximativ trei ani, activez în cadrul clubului Stomart din Iaşi.

 5. Cum reuÅŸeÅŸti să te ocupi ÅŸi de ÅŸcoală ÅŸi de baschet?

Este foarte dificil şi trebuie să fac multe sacrificii. Părinţii mei mă ajută foarte mult şi întotdeauna m-au sprijinit astfel încât şcoala să fie pe primul loc, după care baschetul. Am un program destul de încărcat, dar reuşesc să îmi fac lecţiile şi să mă pregătesc pentru fiecare zi.

6. Care a fost evoluţia ta în baschet şi cât de dificilă a fost?

Faptul că la început am avut un antrenor extraordinar care m-a făcut să îmi placă din ce în ce mai mult acest sport, m-a ajutat enorm în evoluţia mea iniţială. Atunci când au început greutăţile (program încărcat la şcoală, accidentări, deplasări, etc.) iubeam deja prea mult acest sport ca să mai pot renunţa, aşa că am strâns din dinţi şi am continuat să mă pregătesc. Am reuşit astfel cea mai bună performanţă a mea, respectiv am fost desemnat cel mai bun marcator la Turneul Final al Campionatului Naţional U14 şi am fost selectat în primii 30 de jucători din ţară pentru selecţia la lotul naţional.

7. Care sunt costurile pentru practicarea acestui sport?

Nu vă pot spune exact care sunt costurile, deoarece de acest lucru se ocupă părinţii mei, dar ştiu că nu este puţin, mai ales că activez la un club privat. Ştiu doar că se plăteşte un abonament lunar la care se adaugă cheltuielile pentru deplasări în campionatul naţional. În plus, din dorinţa mea de a performa, am ales să fac antrenamente de individualizare cu costuri suplimentare.

8. Cine te sprijină financiar?

Din câte ştiu eu, părinţii mei sunt cei care plătesc mare parte din cheltuieli, iar clubul susţine din sponsorizări diferenţa de bani necesară.

9. Care sunt obiectivele tale? Unde vrei să ajungi?

Ca orice copil, care practică baschet de performanţă cu plăcere, îmi doresc sa progresez şi să ajung să joc la cel mai înalt nivel, dacă este posibil chiar şi în NBA. Deşi sunt conştient că va fi foarte dificil, cu ajutorul antrenorilor de la club, sper să reuşesc să îmi îndeplinesc visul.

10. Cum te-a ajutat baschetul să te dezvolţi?

Eu cred că baschetul m-a ajutat să devin o persoană mai bună atât fizic, cât şi mental, menţinându-mă agil din punct de vedere mental, învăţând totodată multe lucruri despre comunicare, leadership, lucru în echipă şi spirit sportiv.

11. Ce calităţi ar trebui să aibă un sportiv pentru a putea ajunge la performanţă?

În primul rând, cred că trebuie să îţi doreşti să performezi. Apoi, vin toate cerinţele necesare: autodisciplină, concentrare, încredere în sine, optimism, rezistenţă la stres, spirit competitiv, modestie şi, cel mai important, să reuşeşti să treci cu bine peste eşecuri.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet