Business Travel

De unde încasări în TVA dacă statul numără sub 500 de turişti pe zi în zona Bran-Moieciu? Polul turismului rural românesc, zona Bran-Moieciu, afaceri de doar 10 mil. euro din cazare, mai puţin decât generează un hotel de cinci stele din Capitală

Autor: Mirabela Tiron

23.10.2018, 00:08 1766

„Marea problemă a zonelor de agroturism este că se lucrează la negru, aşa cum se întâmplă şi pe litoral la Vama Veche. În zona Bran-Moieciu sunt foarte puţine unităţi clasificate, acreditate“.

Zona Bran-Moieciu, un pol al turismului rural ro­mâ­nesc şi o atracţie prin cas­te­lul Bran, a generat a­fa­ceri de circa 10 mil. euro din cazare anul trecut (datele oficiale), mai puţin decât un singur hotel de cinci stele din Capitală, potrivit unei analize a ZF, pe baza informaţiilor  de la Registrul Comerţului.

În ultimii ani, Bran-Moieciu a devenit alternativa la staţiunile de pe Valea Prahovei, date fiind noile structuri de cazare apărute, de la hoteluri la pensiuni/ vile şi căsute de vacanţă. Operatorii de turism spun că cererea pentru cazare în această zonă este foarte mare, greu se găsesc camere în sezonul de iarnă sau în vacanţele copiilor. Mai mult, în mai anul acesta, Bogdan Trif, ministrul turismului, îi premia pe primarii din Bran (judeţul Braşov) şi din comuna Limanu (din care face parte Vama Veche) pentru că cele două staţiuni au înregistrat „un număr record de turişti în vacanţa de 1 Mai“, fără să ştie însă câţi turişti au ajuns în aceste destinaţii.

Paradoxal însă, Statistica numără doar 170.000 de sosiri ale vizitatorilor în structurile turistice din Bran-Moieciu (doar 465 de turişti zilnic în medie-calcule ZF), adică 14% din numărul total de vizitatori cazaţi în toate structurile din judeţul Braşov.

Cu toate acestea, castelul Bran, principala atracţie din zonă, a atras 850.000 de vizitatori plătitori anul trecut, semn că afluxul de turişti este mai mare în aceste localităţi. 

Tot Statistica numără doar 300 de unităţi de cazare în această zonă, cu 6.100 de locuri de cazare, dublu faţă de 2008. De altfel, şi în  Limanu (Vama Veche) statul spune că au fost doar 16.000 de sosiri în total în unităţile de cazare) în ianuarie-august anul acesta, adică doar 106 turişti în medie pe zi.

„Spunem că zona Bran-Moieciu este leagănul turismului rural românesc, cea mai căutată destinaţie rurală, unde s-au construit multe unităţi de cazare în ultimii ani. Au apărut vile, pensiuni mici, mari, clasice, rustice, dar şi facilităţi de agrement, plimbări cu biciclete, cu căruţa“, a spus Maria Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Ea spune că ANTREC nu are date cu privire la numărul de turişti care au ajuns în această zonă şi nici la numărul total de unităţi turistice

Top 20 de jucători pe servicii de cazare din Bran- Moieciu au avut anul trecut afaceri totale de 40 mil. lei, mai puţin decât hotelul de cinci stele Sheraton din Capitală (270 de camere), arată calculele ZF şi datele de la ONRC. Patru din cele 20 de companii erau pe pierderi anul trecut, arată ONRC. Doar nouă firme raportau afaceri de peste 1 mil.lei anul trecut.  În total, în această zonă aveau sediul social 92 de firme pe servicii de cazare, cu afaceri totale de 44 de milioane de lei anul trecut, faţă de 80 de firme în 2008, cu afaceri de doar 7,4 mil. lei, arată datele de la ONRC.

 „Din 2003 suntem pe piaţă, avem 36 de locuri de cazare în Bran. Concurenţa pe cazare este mult mai  mare acum decât atunci când am deschis vila, pentru că au apărut multe unităţi noi, care au ridicat standardele. Este mai greu să te menţii pe piaţă, am avut anul trecut un grad mediu de ocupare de sub 50%. Zona primeşte turişti, dar dacă s-ar dezvolta facilităţi de agrement şi drumurile cred că ar veni şi mai mulţi. Sunt perioade foarte aglo­merate, în special în vacanţele co­piilor dar şi perioade dintre anotim­puri cu puţini turişti“, spune Mădălina Alisa Chitu, proprietara vilei Alisia din Bran, cu afaceri de 5 mil. lei anul trecut.

Nici primăriile nu au date legate de numărul de unităţi de cazare sau de turişti.

„Zona Moieciu s-a urbanizat, nu mai sunt spaţii pentru construcţii noi, am dat autorizaţii doar pentru căsuţe de vacanţe în satele  Peştera şi Măgura. Nu am acum date legate de câţi turişti vin, dar ştiu că unii din cei care au practicat turismul legal şi-au închis firmele şi practică turism ilegal“, a spus Mircea Manea, primarul din Moieciu. Oficialii primăriei Bran nu au răspuns solicitării ZF. Oficialii Ministerului Turismului nu au răspuns solicitării ZF cu privire la situaţia turiştilor şi a unităţilor de cazare din zona Bran-Moieciu. Nici ANAF nu a răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei  print.

„Marea problemă a zonelor de agroturism, cum este Bran-Moieciu, este că se lucrează la negru, aşa cum se întâmplă şi pe litoral la Vama Veche. În zona Bran-Moieciu sunt foarte puţine unităţi clasificate, acreditate. Clasificarea ar trebui să fie atributul consiliilor judeţene şi al primăriilor, care pot trimite corp de control astfel încât să adune şi taxe la buget“, spune Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT). Cifrele de la Statistică cu privire la numărul de locuri de cazare sau de turişti nu corespund cu realitatea, mai afirmă ea.

Pe datele Statistică se bazează estimările Fiscului când se face comparaţia între încasările reale de TVA şi cele potenţiale. Comisia Europeană a arătat recent că evaziunea la TVA este în România de 35%, adică se încasează 12 mld. euro şi ar trebui să se încaseze 18 mld. euro.  

În tot judeţul Braşov s-au cazat anul trecut 1,2 milioane de vizitatori, arată datele de la Statistică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO