Companii

500 de oameni angajati pe "santierul" eolian al CEZ

28.05.2009, 16:21 47

CEZ Romania, parte a grupului energetic ceh CEZ, a angajat 500 de oameni din comunele Fantanele si Cogealac din Dobrogea pentru a pregati santierul celui mai mare proiect eolian din Europa, dezvoltat in urma unei investitii estimate la 1,1 mld. euro.

Proiectul se intinde pe o suprafata de 600 de hectare, terenuri concesionate pe o perioada de 20 - 25 de ani de la localnici, potrivit datelor furnizate de oficialii CEZ, care au precizat ca si in cazul celor 500 de angajati din Dobrogea este vorba in mare parte tot despre localnici. Reprezentantii grupului energetic nu au precizat insa care sunt salariile medii oferite celor care pregatesc proiectul eolian si au mai spus ca nu pot estima cati oameni vor lucra dupa ce proiectul va fi finalizat.
"Fantanele Wind Farm va avea o capacitate de 600 MW si va deveni cel mai mare parc eolian din Europa, de trei ori mai mare decat proiectul care ocupa in prezent aceasta pozitie", a spus Ondrej Safar, project manager in cadrul proiectului Fantanele Wind Farm.
In cele doua locatii vor fi instalate 240 de turbine, cu un diametru de 100 de metri si o inaltime tot de 100 de metri, dintre care 139 vor fi amplasate la Fantanele si 101 la Cogealac. Prima turbina va deveni functionala in luna iulie a acestui an la Fantanele, lucrarile de constructie fiind deja incepute.
Reprezentantii CEZ estimeaza sa produca primul MW de energie la Fantanele Wind Farm in primele luni ale anului viitor. In prezent grupul detine o cota de piata de 17% in sectorul energetic din Romania in ceea ce priveste distributia si vanzarea.
CEZ a preluat in vara anului trecut proiectul eolian din Dobrogea in cadrul unei tranzactii de circa 300 de milioane de euro in care vanzatorul a fost dezvoltatorul Continental Wind Partners. La jumatatea lunii mai, reprezentantii Bancii Europene de Investitii (BEI) au declarat ca se afla in negocieri cu CEZ pentru asigurarea unei linii de finantare pentru proiectul din Dobrogea. Finantarea ar putea sa acopere, potrivit datelor BEI, pana la jumatate din valoarea proiectului si credem ca pana la sfarsitul anului vom finaliza negocierile.
"Investitia din Dobrogea va fi mult mai mare decat cea din Oltenia (preluarea Electrica Oltenia - n. red.) si nu exista riscul ca cheltuielile sa depaseasca bugetul", spune Martin Pacovsky, COO (director operational) in cadrul CEZ Romania, care adauga ca nu poate dezvalui o valoare totala a investitiilor.
 
Proiectul eolian in cifre
  • Prima turbina functionala: iulie 2009
  • Primul MW produs: inceputul lui 2010
  • Achizitia proiectului: 300 mil. euro
  • Investitia totala:1,1 mld. euro
  • Turbine: 240
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO