Companii

Afaceri in crestere la Electrica, dar mai putin profitabile

10.12.2004, 00:00 9

Cifra de afaceri consolidata a companiei Electrica a atins, in primele noua luni, 61.791 miliarde lei (circa 1,5 miliarde euro), nivel cu 27% mai ridicat, in termeni nominali, fata de cel inregistrat in perioda similara a anului trecut, potrivit Mediafax.
In acelasi timp, profitul brut a consemnat o scadere, pana la 774,4 miliarde lei 19 mil. euro), fata de nivelul din 2003, de peste 814 miliarde lei (22,1 mil. euro).
Societatea are de recuperat creante de 22.346 miliarde lei (548 mil. euro), iar datoriile insumeaza 28.389 miliarde lei (697 mil. euro).
Capitalul social al companiei a crescut, in primele opt luni ale anului, cu peste 900 miliarde lei, reprezentind contravaloarea unor terenuri pentru care firma a obtinut titlul de proprietate. Astfel, valoarea capitalului a ajuns la 27.981 miliarde lei (687 mil. euro).
Electrica furnizeaza energie electrica unui numar de circa 8 milioane de clienti, prin intermediul a opt filiale cu personalitate juridica.
Doua dintre societatile de distributie detinute, Electrica Banat si Electrica Doborgea, vor fi preluate de grupul italian Enel, in baza contractului de privatizare semnat in luna iulie cu autoritatile romane. Enel urmeaza sa achite pana la 112 milioane euro pentru achizitia pachetelor de 51% la cele doua distributii regionale de electricitate.
Grupurile CEZ - Cehia si E.ON - Germania poarta negocieri cu reprezentantii Ministerului Economiei si comertului, actionarul majoritar al Electrica, pentru privatizarea altor doua filiale, Electrica Oltenia si, respectiv, Electrica Moldova.
Valoarea pachetului majoritar la Electrica Oltenia, pe care cehii de la CEZ vor sa-l achizitioneze este de circa 200 milioane euro, estimeaza unii analisti internationali.
Cea de-a cincea filiala care va trece in proprietate privata va fi Electrica Muntenia Sud, societatea care asigura distributia energiei electrice in Bucuresti si in judetele Giurgiu si Ilfov.
Filialele Transilvania Nord si Muntenia Nord vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, in ultimul trimestru al anului 2005.
Dupa vanzarea catre investitori strategici a pachetelor majoritare de actiuni de la filiale, Electrica va avea in portofoliu participatii cuprinse intre 30 si 40% din capitalul fiecareia din cele opt societati.
Compania intentioneaza sa transforme divizia de intretinere si mentenanta intr-o societate independenta. De asemenea, in planurile Electrica intra si o posibila dezvoltare a activitatilor in zona de telecomunicatii.
Electrica a fost in 2003 cea mai mare companie din Romania, cu o valoare a cifrei de afaceri superioara celei inregistrate de catre Petrom. Electrica a inregistrat in 2003 o valoare de circa 1,94 miliarde euro, iar in cadrul planului de afaceri pe termen lung, compania isi propune sa-si stabilizeze volumul de afaceri la aceasta valoare pana in 2010.
In acest interval de timp, Electrica va vinde toate cele opt filiale de distributie si furnizare a energiei electrice, urmand sa ramana in portofoliu cu mentenanta si activitatile telecom.
Compania ia in calcul si o expansiune a afacerilor sale in zona Balcanilor.
Printre potentialele tinte ale Electrica se numara companii din Turcia si Serbia.
Compania estimeaza o trecere pe profit real din punct de vedere al standardelor internationale de contabilitate in 2006 - 2007, urmand sa ajunga in anii urmatori la un nivel de cash flow de circa 300 milioane euro annual.
Infiintata in 2000, Electrica a incheiat pe profit numai in 2002, conform standardelor romanesti de contabilitate.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO