Companii

Allianz Risk Barometer 2021: Cele mai mari riscuri pentru companiile din România sunt generate de pandemie şi posibilitatea întreruperii activităţii, urmate de impredictibilitatea legislativă, atacuri cibernetice, incendii, factori macroeconomici

Allianz Risk Barometer 2021: Cele mai mari riscuri pentru...

Autor: Roxana Rosu

19.01.2021, 15:02 301

Întreruperea activităţii, pandemia şi atacurile cibernetice sunt principalele trei riscuri pentru companiile din întreaga lume în 2021, în timp ce în România firmele pun în top impredictibilitatea legislativă în locul temerilor legate de securitate, potrivit celui mai recent studiu Allianz Risk Barometer.

Potrivit analizei, 45% din firmele participante din România pun în fruntea riscurilor pandemia, iar 30% întreruperea activităţii, ca urmare a unor motive precum ruperea  lanţului de aprovizionare. Locul trei în topul riscurilor este ocupat, la egalitate (25%), de impredictibilitatea legislativă, atacuri cibernetice, incendii, factori macroeconomici, precum politica monetară sau inflaţia, evoluţii la nivelul pieţei (creşterea concurenţei, tranzacţii) şi catastrofe naturale.

„Allianz Risk Barometer 2021 este dominat în mod clar de trio-ul de riscuri COVID-19. Întreruperea activităţii, pandemia şi ameninţările cibernetice sunt puternic interconectate, demonstrând vulnerabilităţile tot mai mari ale unei lumi extrem de globalizate şi conectate. Pandemia de coronavirus este o reamintire că managementul riscurilor şi managementul continuităţii trebuie să evolueze în continuare, pentru a ajuta companiile să se pregătească şi să supravieţuiască evenimentelor extreme. În timp ce pandemia continuă să aibă un control ferm asupra ţărilor din întreaga lume, este vital să ne pregătim pentru scenarii extreme mai frecvente, cum ar fi o întrerupere la nivel global, un atac cibernetic, dezastre naturale provocate de schimbările climatice sau chiar o altă epidemie", spune Joachim Müller, CEO al AGCS.

Criza COVID-19 continuă să reprezinte principala ameninţare imediată atât pentru siguranţa individuală, cât şi pentru companii, fapt demonstrat de locul 2 pe care îl ocupă în clasamentul riscurilor la nivel mondial. Înainte de 2021, riscul unei pandemii a fost plasat cel mult pe locul 16, impactul său fiind mult subestimat.

Deteriorarea condiţiilor de piaţă (#4, plus 19%) urcă în topul riscurilor din 2021, reflectând aşteptările privind creşterea numărului de insolvenţe ca urmare a pandemiei. Potrivit Euler Hermes, companie specializată în asigurări de credit comercial, vârful insolvenţelor este aşteptat în 2021. Indicele global de insolvenţă ar putea atinge un nivel record şi o creştere de 35% până la sfârşitul acestui an, cu majorări maxime aşteptate în SUA, Brazilia, China şi principalele ţări europene.

În acelaşi timp, pandemia va stimula probabil o perioadă de inovaţie, va accelera adoptarea tehnologiei, dispariţia modelelor tradiţionale de business şi apariţia unor noi competitori. Riscurile din sfera macroeconomică (#8, plus 13%) şi riscurile politice (#10, plus 11%) s-au intensificat de asemenea în 2021.

La nivel global, schimbările legislative şi de reglementare, dezastrele naturale, incendiile/exploziile şi schimbările climatice sunt riscurile care au trecut în plan secund, ca efect al direcţionării atenţiei pe limitarea impactului COVID-19.

În Europa Centrală şi de Est, modificările legislative rămân o îngrijorare reală pentru companii, situându-se în top 3 riscuri în ţări precum România, Polonia, Bulgaria sau Ungaria. În România, pe podiumul riscurilor corporate găsim pandemia, întreruperea activităţii şi impredictibilitatea legislativă. 

„Consecinţele pandemiei - digitalizarea mai amplă, munca de la distanţă şi dependenţa tot mai mare de tehnologie a companiilor - vor spori probabil intensitatea riscului de întrerupere a activităţii în anii următori. Cu toate acestea, ameninţările fizice tradiţionale nu vor dispărea şi trebuie să rămână pe agenda de gestionare a riscurilor. Catastrofele naturale, vremea extremă sau incendiile sunt principalele cauze ale întreruperii activităţii în multe industrii şi ne aşteptăm ca acestea să genereze în continuare pierderi mari”, explică Philip Beblo, expert în echipa globală de subscriere AGCS.

Atacurile cibernetice rămân un pericol esenţial, deşi au coborât în top până pe poziţia a treia. Riscul cibernetic este un risc semnificativ în multe ţări, inclusiv în Brazilia, Franţa, Germania, India, Italia, Japonia, Africa de Sud, Spania, Marea Britanie şi SUA.

Riscurile macroeconomice au urcat până pe locul 8, iar riscurile politice revin în top 10 pentru prima dată din 2018 încoace. Evoluţia arată că tulburările civile, protestele şi revoltele au un impact deloc de neglijat asupra companiilor.

Riscul determinat de schimbările de legislaţie şi de reglementare a făcut doi paşi în spate, coborând pe poziţia a treia pe poziţia a cincea.

„Este posibil ca pandemia să fi provocat unele întârzieri în zona de reglementare, însă 2021 promite să devină un an foarte aglomerat în ceea ce priveşte noile legislaţii şi reglementări, în special în domeniul datelor şi al sustenabilităţii”, prezicează Ludovic Subran, economist şef al Allianz.

Catastrofele naturale au coborât în topul riscurilor de pe locul 4 pe locul 6 în 2021, în primul rând, ca urmare a faptului că principala preocupare în prezent este pandemia. Totuşi, riscul unor catastrofe naturale rămâne accentuat, iar pierderile cumulate generate de evenimente de natură catastrofală, dar de dimensiuni mai mici, au fost considerabile şi în 2020.

Analiza privind riscurile globale în business derulată anual de Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS) include opiniile a 2.769 de experţi din 92 de ţări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri şi specialişti în asigurări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO