Companii

Alprom Slatina si-a majorat afacerile, dar si si pierderile

18.11.2004, 00:00 167

Compania de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina a reusit sa isi majoreze cifra de afaceri cu 70% pe primele noua luni ale anului dupa finalizarea integrarii operationale cu principalul sau actionar, Alro Slatina. Cresterea vanzarilor a insemnat insa si o crestere a pierderilor inregistrate de companie.
In primele noua luni ale anului, Alprom a inregistrat vanzari de 471 miliarde de lei (11,7 milioane de euro), dar pierderile s-au ridicat la 135 miliarde de lei (3,3 milioane de euro).
Alprom este detinuta in proportie de 85% de producatorul de aluminiu primar Alro Slatina, in timp ce actionarul majoritar al Alro, grupul Marco, detine peste 5% din actiuni. Alprom prelucreaza aluminiul produs de Alprom, iar cele doua companii urmeaza sa fuzioneze, conform unei hotarari de anul acesta a actionarilor.
Alro este controlata de grupul de firme Marco, in spatele caruia se afla, conform ultimelor informatii de pe piata, omul de afaceri rus Vitali Misitki. El este cunoscut in Rusia pentru afacerile cu petrol, controland grupul petrolier Rinko.
Alro a inregistrat in ultimii ani cresteri semnificative ale cifrei de afaceri si ale vanzarilor care urmare a cresterii pretului la aluminiu de pe piata internationala. Tona de aluminiu era cotata ieri la Bursa de Metale din Londra la peste 1.800 de dolari, fata de 1.500 de dolari la jumatatea anului trecut si 1.300 de dolari cu doi an in urma.
Alprom fabrica table, benzi, folii, profile si tevi, toate din aluminiu.Capitalul social al combinatului se ridica la 544,4 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 25.000 lei. Actiunile Alprom au fost listate pe Bursa Electronica RASDAQ pana in primavara acestui an, cand Alro a derulat o oferta de preluare in vederea delistarii. Minoritarii care nu au subscris in cadrul ofertei vor primi dupa fuziune actiuni Alro, pe care le vor putea vinde la Bursa de Valori.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels