Companii

Alro a depasit in sase luni tot profitul din 1999

08.08.2000, 00:00 15



Producatorul de Aluminiu Alro Slatina a inregistrat, in primul semestru al acestui an, un profit brut de 824 miliarde de lei, de peste patru ori mai mult fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Practic, la cursul oficial comunicat ieri, Alro are un profit de 37,32 milioane de dolari, adica cu peste doua milioane de dolari mai mult fata de intregul profit inregistrat in 1999.

Rezultatele financiare aferente primului semestru al acestui an au fost aprobate in cadrul Adunari Generale a Actionarilor (AGA) care a avu loc ieri.

Asteptata de speculatorii cu actiuni Alro, aprobarea reevalurii activelor a fost insa amanata pentru urmatoarea AGA, care va avea loc in 4 septembrie.

Actiunile Alro au fost intens speculate spre sfarsitul lunii iulie, majoritatea jucatorilor din piata speculand posibilitatea reevaluarii activelor companiei si distribuirea de actiuni gratuite.

"Zvonurile din piata vehiculau reevaluari care ar fi adus pentru fiecare detinator la data de referinta doua actiuni gratuite pentru un titlu detinut", a spus un broker.

Actiunile Alro au atins un maxim de tranzactionare de 200.000 lei/actiune in sedinta din 24 iulie, dupa care au urmat o tendinta usor descendenta.

In prezent, actiunile Alro au o valoare de piata de 178.000 lei/titlu, ceea ce reprezinta practic o scadere cu 8,71% fata de cursul maxim de referinta, de 195.000 lei/actiune, atins in data de 24 iulie.

In cadrul AGA care a avut loc ieri a mai fost aprobata si rectificarea Bugetului de Venituri si Cheltuieli (BVC) pentru intreg anul 2000.

Astfel, in noul BVC, profitul net estimat de oficiali Alro a urcat la 906 miliarde de lei, profitul brut estimat fiind de 1.019 miliarde de lei. Veniturile totale pe care mizeaza societatea in acest an sunt de 6.372 miliarde de lei, iar cheltuielile totale sunt de 5.352 miliarde de lei", a declarat pentru Ziarul Financiar Marin Nitu, directorul economic al Alro.

Alro a inregistrat in aceasta perioada venituri totale de 3.273,04 miliarde de lei si cheltuieli totale de 2.449 miliarde de lei.

Majoritatea operatorilor pietei de capital recomanda o achizitie a actiunilor Alro, acestea fiind printre cele mai viabile plasament ale pietei de capital. Situatia financiara a societatii este foarte buna, majoritatea brokerilor recomandand clientilor lor pozitii de cumparare pana la un nivel al pretului de referinta de 12 - 13 $/actiune.

Alro a reusit o performanta excelenta si in 1999, cand profitul brut realizat a atins 35 milioane USD.

Alro are un capital social de 318,92 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 lei. In prezent, pe langa FPS, care are pachetul majoritar de actiuni (54,74%), detineri importante mai au fondurile de investitii Broadhurst Investments Limited (6,12%) si Romanian Investments Company (RIC) Cyprus (8,66%) precum si societatea Conef (10,57%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO