Companii

Amonil, mai putin profitabila la noua luni

09.11.2005, 17:54 13

Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a incheiat primele noua luni cu un profit net de 446.000 de euro (1,6 milioane de lei), comparativ cu pierderile de 1,42 milioane de euro in perioada similara a anului trecut.

Profitul companiei s-a redus fata de cel inregistrat in primele sase luni, care s-a ridicat la 1,25 milioane de euro, in principal din cauza majorarii pretului gazelor naturale.

Vanzarile companiei s-au mentinut la nivelul din prima jumatate a anului, ridicandu-se in primele noua luni la 67,2 milioane de euro (243,2 milioane de lei), nivel cu peste 50% mai ridicat comparativ cu aceeasi perioada a lui 2004. Amonil a livrat in primele noua luni peste 480.000 de tone de ingrasaminte chimice, 88% din aceasta cantitate mergand catre export.

Cresterea vanzarilor se datoreaza, in primul rand, incheierii unor contracte de livrare cu firmele de comert Ameropa si Transamonia, care au permis societatii sa-si continue activitatea. Pana in 2010, Amonil urmeaza sa livreze aproape 3 milioane de tone de uree si ingrasaminte chimice lichide catre Transamonia si Ameropa, pretul de livrare urmand sa fie renegociat periodic in functie de conditiile pietei.

Cresterea pretului gazelor naturale ramane in continuare principala problema cu care se confrunta producatorul de ingrasaminte, in conditiile in care gazele naturale au o pondere de aproape 70% in costurile de productie. In ultimele patru luni, au avut loc doua cresteri ale pretului gazului metan, una in iulie, cu circa 9%, iar cealalta in octombrie, cu aproape 11%, conform estimarilor companiei. Noile scumpiri care se anunta in ianuarie 2006 vor afecta si mai mult activitatea tuturor producatorilor de ingrasaminte chimice autohtoni.

Amonil intentioneaza sa contracareze efectul negativ al scumpirilor gazului metan prin extinderea gamei de produse si majorarea valorii adaugate a produselor comercializate. Compania are un program de investitii de circa 14,8 mil. euro pana in 2010, investitii care vizeaza modernizarea instalatiilor tehnologice si alinierea la standardele de mediu ale Uniunii Europene. Actiunile Amonil sunt listate la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind 0,0781 lei/actiune. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de peste 23,5 milioane de euro. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24