Companii

Andre Naniche, ultimul director din garda lui Patriciu, a parasit Rompetrol

Andre Naniche, ultimul director din garda lui Patriciu, a parasit Rompetrol

Andre Naniche se afla in companie inca din anul 2006 si a ocupat initial functia de director operational, fiind responsabil pentru dezvoltarea afacerilor grupului in toate pietele in care este prezent. Naniche a ocupat inainte de a veni in Rompetrol o serie de functii in giganti precum British Petroleum sau Chevron.

11.11.2009, 00:00 154

Toate aceste plecari ale oamenilor de incredere ai celui maibogat om din Romania au intervenit odata cu preluarea in totalitatea grupului petrolier Rompetrol de catre compania kazaha de statKazMunaiGaz.

Intrarea KazMunaiGaz in actionariatul Rompetrol s-a facut in2007, cand kazahii au cumparat 75% din actiunile grupului intr-otranzactie de 1,6 miliarde de dolari. Restul actiunilor au fostvandute in vara acestui an, suma fiind de putin peste 100 demilioane de dolari.

Dupa acest moment, oamenii care au construit grupul Rompetrolalaturi de Patriciu timp de circa zece ani au decis sa plece, fiindinlocuiti rand pe rand de manageri kazahi.

Kazahii au scos din organigrama functia detinuta deNaniche

Potrivit site-ului Rompetrol, ultimul pe lista plecarilor esteAndre Naniche, care ocupa functia de director general adjunct algrupului de la sfarsitul lunii iulie, moment in care a fostanuntata noua structura de management a Rompetrol din care lipseaunume precum Eric Kish, Ion Sturza sau Dan Ionescu.

"Domnul Andre Naniche a decis sa urmeze din 16 octombrie alteoportunitati de cariera, in afara grupului Rompetrol. Tinand contde aceasta decizie, grupul a hotarat renuntarea la functia detinutade acesta, cea de director general adjunct (deputy CEO). In cazulin care structura/organigrama grupului va suferi alte modificari,acestea vor fi facute publice prin intermediul site-ului", audeclarat reprezentantii Rompetrol.

Naniche se afla in companie inca din anul 2006 si a ocupatinitial functia de director operational, fiind responsabil pentrudezvoltarea afacerilor grupului in toate pietele in care esteprezent.

Naniche a ocupat inainte de a veni in Rompetrol o serie defunctii in giganti precum British Petroleum sau Chevron.

Naniche era considerat, alaturi de Dan Ionescu si de Eric Kish,unul dintre oamenii-cheie din cadrul grupului Rompetrol fiindfoarte apropiat de Dinu Patriciu.

Recrutat direct de Patriciu intr-o cafenea laViena

De altfel, potrivit unor declaratii acordate intr-un interviupentru Business Magazin, Naniche spunea ca a fost recrutat directde catre Patriciu intr-o cafenea din Viena unde au batut palmapentru un contract de cel putin patru ani.

"Cred ca recomandarea cea mai buna pentru postul de la Rompetrola fost experienta mea de lucru intr-un mediu dificil, in Rusia",spunea la sfarsitul lui 2007 Naniche. Unul dintre planurile pe careNaniche le avea pentru grupul Rompetrol era listarea la bursa de laLondra.

Plecarea lui Naniche de la Rompetrol, odata cu retragerea luiPatriciu din operatiunile de zi cu zi ale grupului, era deasteptat, mai ales tinand cont de cele mai recente declaratiifacute de fostul director general adjunct al grupului.

"Am venit aici pentru domnul Patriciu si ii sunt dedicat. Dacava avea nevoie de mine, ma voi gandi extrem de serios la ofertalui, dar nu stiu daca o va face. Eu sunt bun la a conduce afacerimari, iar pentru moment planurile domnului Patriciu sunt lainceput. Toti managerii sunt in aceeasi pozitie. Daca ne va cere saplecam, ne vom gandi foarte serios la oferta lui pentru ca ne-aplacut sa lucram impreuna cu el, dar este corect fata de actionariinostri sa asteptam si propunerile lor", spunea la sfarsitul luniiiunie 2009 managerul Rompetrol.

Potrivit informatiilor disponibile, unii directori care auplecat din Rompetrol au pastrat legatura cu omul de afaceri DinuPatriciu. Astfel, Ion Sturza a pus pe picioare un fond deinvestitii prin intermediul caruia va actiona si pe piata locala.Sturza a precizat ca va continua sa colaboreze cu Patriciu pe oriceproiect pe care-l va dezvolta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels