Companii

Aproape un sfert din magazine, în sate şi comune. Profi a ajuns la 130 de magazine Loco, destinate zonei rurale, şi cucereşte treptat şi ultimul bastion al tradiţionalilor

Autor: Cristina Roşca

10.07.2017, 00:07 21276

Lanţul de magazine Profi, controlat de fondul de investiţii Mid Europa Partners, are în România peste 580 de magazine, fiind cel mai extins jucător din comerţ şi acoperind peste 300 de localităţi. În urmă cu circa doi ani retailerul a intrat pe segmentul rural cu formatul Loco, acesta fiind anterior un sector controlat aproape în totalitate de jucătorii din comerţul tradiţional.

Profi a ajuns astfel la un total de 130 de magazine în zona rurală sub formatul Loco, respectiv aproape un sfert din totalul reţelei. Primele unităţi au fost deschise în 2015, dar compania anunţase anterior planuri pentru a pătrunde în satele şi comunele din România. Au fost însă necesari circa doi ani şi jumătate pentru a testa şi şlefui conceptul.

Decizia Profi de a intra pe acest segment este justificată de faptul că România este ţara din Europa cu cea mai mare pondere a populaţiei care locuieşte în rural, de peste 50%, mai mult decât în Bulgaria, spre exemplu, o ţară mai săracă.

Totuşi, timp de circa două decenii, co­mer­ţul modern s-a ţinut departe de această zonă, acoperind atent cele mai bune spaţii din urban. Astfel, din 1996 până acum au fost deschise circa 2.000 de hipermar­ke­turi, super­marketuri, magazine de discount, proximitate modernă sau cash & carry. În total piaţă, comerţul modern a ajuns să aibă o cotă de piaţă de aproape 60%, însă diferenţele sunt mari între urban şi rural, cu un maxim atins în Bucureşti, unde jucătorii străini au aproape 80% din piaţă, conform datelor existente. Deşi a început să se dezvolte în România în 1996, odată cu intrarea pe piaţa locală a Metro Cash & Carry, comerţul modern şi-a concentrat atenţia pe zona urbană. Doar în Bucureşti sunt deschise circa 600 din cele 2.000 de magazine moderne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO