Companii

Austriecii fac pantofi in Romania

26.06.2001, 00:00 140



Societatea austriaca Rieker Romania, care activeaza in domeniul productiei de incaltaminte, a demarat la inceputul acestei luni constructia unei noi fabrici la Faget, judetul Timis, investitie care se ridica la 5-6 milioane de marci germane.

Pentru realizarea acestui obiectiv, compania a concesionat o suprafata de 20.000 de metri patrati in localitatea Faget, lucrarile de constructie a fabricii urmand a fi finalizate in luna decembrie a acestui an. In momentul in care fabrica va functiona la parametrii optimi, aici vor lucra circa 600 de persoane.

"In urma studiilor de fezabilitate pe care le-am facut, am decis demararea unei noi investitii in zona Faget, zona care ofera doua avantaje: costul scazut al fortei de munca si aproprierea de municipiul Lugoj unde sunt concentrate principalele activitati ale firmei", a declarat Ernst Holzhaimer, managerul general al firmei.

"Am incercat sa ajutam investitorul austriac, prin eliberarea in cel mai scurt timp a certificatul de urbanism", spune Doru Covaci primarul orasului Faget.

"Zona limitrofa a orasului a suferit modificari substantiale in ultimii ani, din cauza inchiderii mai multor firme de stat, astfel incat aceasta oferta de forta de munca a determinat firma Rieker sa investeasca in zona", a adaugat Covaci.

Compania austriaca este prezenta in Romania din 1998, cand a fost infiintata firma Rieker Romania la Lugoj, unde 1.200 de angajati produc incaltaminte pentru piata vest-europeana.

Rieker lucreaza in sistem lohn, toata materia prima fiind adusa din import. Principalele piete de desfacere pentru produsele firmei sunt Germania, Austria, Franta, Italia si Elvetia.

"Pe piata vest-europeana se manifesta tendinta de crestere a ponderii productiei in sistemul lohn, datorita reducerii costurilor, dar mai ales globalizarii si acapararii de noi piete de desfacere", spune managerul general al firmei.

La sfarsitul anului 2000 ponderea lohn-ului in industria usoara (confectii si incaltaminte) raportat la totalul exporturilor a fost de 35,5%, ceea ce reprezinta o valoare de 1,757 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO