Companii

AVAB ar vinde activele Azochim Savinesti pentru 12,6 milioane dolari

30.08.2000, 00:00 36



Agentia de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) va scoate la licitatie, in data de 14 septembrie, aproape toate bunurile apartinand Azochim Savinesti, pentru 12,6 milioane dolari, dupa ce agentia a epuizat toate mijloacele de negociere cu holdingul Interagro care este proprietarul societatii, au declarat Ziarului Financiar surse din AVAB.

AVAB are de recuperat 30,7 milioane de dolari (credite, dobanzi si penalizari) pe care Azochim trebuia sa-i plateasca Bancorex.

Directorul general al Azochim, Sandu Carlan, a declarat ca nu stie nimic despre intentia AVAB de a scoate bunurile societatii la licitatie si a evitat sa faca vreun comentariu. "Conducerea Azochim nu poate sa nu stie ca are conturile blocate si ca a fost notificata in privinta licitatiei", spun sursele din AVAB.

La licitatie sunt scoase cladiri si spatii de productie (27), precum si terenul aferent acestora, in suprafata de 747.260,89 mp., proprietate a societatii Azochim (reprezentand intreaga suprafata pe care se intinde societatea) la pretul de pornire de 4.668.171 de dolari.

AVAB incearca sa vanda si 36 de agregate, dispozitive si utilaje situate in hala de productie a azotatului de amoniu si in sectia de amoniac, pretul de pornire stabilit pentru acestea fiind de 7.992.155 de dolari.

"Valoarea de 12 milioane dolari este cea data de Societatea Generala a Expertilor tehnici care a fost consultantul in aceasta afacere", spun sursele din AVAB.

La inceputul lunii iunie 1999, cand datoriile Azochim catre Bancorex au fost preluate de AVAB, societatea a fost inregistrata cu o datorie de 30,7 milioane de dolari. Azochim a contractat cea mai mare parte a acestor credite in 1993, in doua transe, banii fiind utilizati pentru realizarea investitiilor la instalatiile de azotat de amoniu si amoniac.

Azochim a imprumutat 16,5 milioane de marci germane, intr-o prima transa, apoi 8 milioane de marci prin grupul de banci germane BHF. De la inceputul anului 1998, nu a mai platit nimic din credite, deoarece investitiile s-au realizat cu dificultate. S-a invocat atunci greutatea cu care FPS (proprietarul de atunci al societatii) si-a respectat obligatiile de a asigura 15% din valoarea acelor investitii. Investitiile respective nu au fost finalizate in totalitate nici pana acum, doar instalatia de producere a azotatului de amoniu fiind inaugurata la inceputul anului 1999, la un an dupa ce FPS a reusit sa vanda pachetul majoritar de actiuni de la Azochim, Holdingului Interagro, care a finantat ultima parte a investitiei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO