Companii

Banii europeni pentru terenuri de tenis le garanteaza proprietarilor de pensiuni un numar mai mare de turisti

Banii europeni pentru terenuri de tenis le garanteaza proprietarilor de pensiuni un numar mai mare de turisti
22.06.2009, 00:00 23743

Perioada de concediu ofera turistilor posibilitate sa se relaxeze si sa acorde mai mult timp liber pentru a practica sporturile preferate. De aceea, un teren de tenis, o piscina, un teren de fotbal sau un centru de echitatie sunt facilitati care atrag turistii si care ii determina sa faca diferenta intre ofertele de vacanta.

O pensiune, un ONG sau orice firma din domeniul turismului sau care are activitati conexe turismului poate lua bani europeni pentru a construi, a reabilita si extinde infrastructura de agrement, inclusiv a utilitatilor aferente.
Cu banii de la UE, adica peste 100.000 de euro, o pensiune care doreste sa costruiasca terenuri de tenis poate sa cumpere terenuri si sa le amenajeze, sa asigure utilitatile necesare pentru functionarea terenului, pentru constructii si instalatii.
"Se poate dezvolta o investitie privind o baza de agrement turistica care implica si terenuri de sport cu finantare nerambursabila prin domeniul 5.2 din Regio (daca activitatea de construire de terenuri de sport se incadreaza in categoria de operatiune care vizeaza crearea, reabilitarea si extinderea infrastructurii de agrement), in conditiile indeplinirii tuturor criteriilor de eligibilitate si avand in vedere contributia proiectului la atingerea obiectivelor programului", spune Claudia Ionescu, manager of regional promotion & investments department al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti Ilfov (ADRBI).
Cheltuielile pentru constructia de la zero a unui teren de tenis si dotarea acestuia pot ajunge la 50.000 de euro.
"Daca se doreste sa se creeze spatii reale de agrement pentru a valorifica mai bine spatiul, recomandabil este sa se investeasca in doua terenuri de tenis si cel putin o nocturna. Pe unul dintre aceste terenuri se pot tine cursuri cu un instructor, in timp ce simultan pe cel de-al doilea teren turistii pot sa joace tenis de agrement", spune Gheorghe Cerbu, instructor de tenis.
El precizeaza ca pretul pentru construirea unui teren de tenis pe zgura este in jur de 30.000 de euro, pentru o suprafata standard de 660 de metri patrati, in timp ce pentru un teren de tenis realizat pe suprafata artificiala costurile cresc cu 10.000 de euro.
"Preturile pentru materialele de constructie a unui teren de tenis nu au scazut fata de anul trecut. Un teren de tenis pe suprafata artificiala ajunge la 40.000 de euro, insa este mai greu de utilizat ziua pe perioada de vara pentru ca se incinge. Acesta trebuie sa aiba obligatoriu nocturna pentru ca este utilizat in principal seara. Oricum, pentru doua terenuri de tenis trebuie sa existe cel putin o nocturna", precizeaza Cerbu.
In functie de instalatiile care se utilizeaza, pretul unei nocturne poate ajunge si la 5-6.000 de euro.
Pentru a putea fi utilizate inclusiv iarna, terenurile de tenis trebuie prevazute cu balon iarna, ceea ce inseamna costuri suplimentare de circa 50.000 de euro pentru un teren.
O prelata pentru vant se poate cumpara cu circa 400 de lei, in timp ce o plasa laterala cu lungimea de 40 de metri costa in jur de 2.000 de lei.
Pentru doua terenuri de tenis este nevoie sa fie achizitionate cel putin opt rachete de tenis pentru adulti si zece rachete de marimi diferite pentru copii.
O racheta de tenis pentru copii costa in jur de 100 de lei (23 de euro), in timp ce pentru un adult, pretul mediu este de 250 de lei (60 de euro).
La acestea se adauga pretul fileului este in jur de 800 de lei (190 de euro), in timp ce pretul unui set de 16 mingi este in jur de 100 de lei (23 de euro).
"Este de preferat sa existe un instructor care sa poata da lectii turistilor interesati si mai ales copiilor", spune Cerbu. Un instructor castiga intre 30 si 40 de lei pe ora si poate lucra cu grupe de 4-5 persoane.
Pot sa obtina finantare pentru domeniul 5.2 din cadrul Programului Operational Regional (POR) in cazul infrastructurii de turism de utilitate publica sau privata: unitatile administrativ teritoriale (APL), parteneriate intre acestea, asociatii de dezvoltare intercomunitara, IMM din domeniul turismului si/sau activitati conexe, parteneriate intre unitati administrativ-teritoriale si ONG din domeniul turismului si/sau activitati conexe.
"Domeniul major de interventie (DMI) 5.2 finanteaza proiecte care vizeaza crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterea calitatii serviciilor turistice", spune Ionescu.
Valoarea totala a proiectului, ceea ce inseamna cheltuieli eligibile, cheltuieli neeligibile si TVA, este cuprinsa intre 0,7 milioane de lei si 85 milioane de lei. Contributia pe care trebuie sa o aduca la proiect beneficiarul, difera in functie de forma de organizare juridica si de regiune.
Astfel, un ONG trebuie sa vina cu o contributie de 40%, o intreprindere mijlocie trebuie sa vina cu un aport de 50% din valoarea proiectului, in timp ce o intreprindere mica sau o microintreprindere trebuie sa aduca pana la 60% din valoarea proiectului.
Dosarul cererii de finantare pentru a beneficia de banii europeni cuprinde actul constitutiv (in cazul unui IMM), situatiile financiare, in copie, documentele de proprietate, studiul de fezabilitate, certificatul de urbanism, planul de afaceri, orice alte studii care pot conduce la justificarea oportunitatii proiectului care face obiectul cererii de finantare.
Apelul de proiecte pentru 2009 urmeaza sa fie lansat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, care este autoritatea de management pentru POR, iar informatii despre acest program pot fi obtinute de pe pagina de interenet a programului regioadrbi.ro.
 
Cat costa un teren de tenis:
  • Un teren de tenis pe zgura cu suprafata de 660 mp: 30.000 de euro
  • Un teren de tenis pe suprafata artificiala: 40.000 de euro
  • Nocturna: 5-6.000 de euro
  • Balon de iarna: 50.000 de euro
  • Plasa laterala: 2.000 de lei
  • Prelata pentru vant: 400 de lei
  • Fileu: 800 de lei
  • O racheta pentru adulti: 250 de lei
  • O racheta pentru copii: 100 lei
  • Un set de 16 mingi: 100 lei
  • Un instructor castiga: intre 30 si 40 de lei pe ora

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO