Companii

Blidar: Căutăm business în străinătate pentru că în România nu se poate

Valer Blidar

Valer Blidar

Autor: Mirabela Tiron

22.01.2015, 00:07 1897

Valer Blidar, unul dintre cei mai puternici industriaşi români, acţionar al Astra Vagoane Călători din Arad, spune că principalul obiectiv al anului 2015 este câştigarea de noi contracte în străinătate, piaţă care a adus anul trecut o creştere de 20% a afacerilor companiei până la 220 mil. lei, potrivit estimărilor ZF.

„Încercăm să găsim business în străinătate pentru că în România nu se poate“, a spus Blidar, care s-a lovit în tentativa de a participa la licitaţia organizată de Metrorex pentru 51 de trenuri de o barieră impusă de compania din Capitală care nu acceptă cu oferte decât companii cu o medie a cifrei de afaceri de 340 mil. euro în ultimii trei ani.  Producătorul de vagoane şi tramvaie controlat de Valer Blidar se numără printre cei mai mari zece exportatori cu capital privat românesc. Astra Vagoane Călători şi Electro­putere VFU Craiova, parte a grupului Grampet controlat de Gruia Stoica, vor  participa în consorţiu la licitaţia de 200 mil. euro pentru modernizarea garniturilor de metrou din Budapesta.

Omul de afaceri spune că în România este foarte complicat să obţii o scrisoare de garanţie bancară pentru a participa la licitaţii în străinătate. „Garanţiile care se cer pentru o astfel de scrisoare pentru a participa la licitaţii în străinătate sunt similare cu cele pentru credite. (...) Aştept de la stat un sprijin în acest sens, pentru că pierdem la acest capitol în faţa concurenţilor“, a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO