Companii

Brokerii strainilor nu au mai dominat autoritar, dar au ocupat din nou primele locuri in Top

04.04.2006, 00:00 12

Brokerii care lucreaza mai ales cu investitori straini nu au mai dominat autoritar in martie topul brokerilor de la Bursa, asa cum facusera in primele doua luni ale anului. Pozitiile de asteptare luate de unii dintre investitorii institutionali au determinat ca ponderea tranzactiilor facute de investitorii romani in rulajul Bursei sa creasca luna trecuta. Astfel, cotele de piata ale principalilor brokeri de pe piata nu au inregistrat diferente semnificative de la un loc la altul.

Totusi, chiar daca tranzactiile derulate pentru investitorii romani incep sa conteze din ce in ce mai mult, tot operatiunile intermediate pentru investitorii institutionali fac diferenta in clasarea la varful topului.

Primul loc in topul brokerilor de la Bursa pe luna trecuta a fost ocupat de brokerii de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), care au reusit sa-i devanseze pe cei de la ING Securities, dupa ce acestia au dominat prima pozitie in clasament in ianuarie si februarie. Brokerii de la RCI au intermediat in martie tranzactii de 40,58 milioane de euro, aferente unei cote de piata de aproape 8,3%, in timp ce brokerii de la ING au realizat un rulaj de 37,61 milioane de euro si au detinut o cota de 7,67% din piata. Ambele societati de brokeraj lucreaza mai ales cu investitori straini.

"Luna trecuta, ponderea cea mai mare in cadrul rulajului nostru a fost detinuta de tranzactiile intermediate pentru investitorii straini. Acestia au cumparat de altfel mai mult in martie decat in luna precedenta. Atat pe straini cat si per ansamblu, prin intermediul nostru mai mult s-a cumparat in martie decat s-a vandut", a precizat Dana Mirela-Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Ea a adaugat totodata ca o parte din tranzactiile de luna trecuta au fost facute pentru clientii noi, investitori straini, care si-au deschis conturi la RCI.

Locurile trei si patru in topul brokerilor au fost ocupate, la fel ca si in februarie, de SSIF Broker Cluj si BT Securities, principalele societati de brokeraj de pe partea de retail. Axarea indeosebi pe investitorii romani le permite brokerilor care au adoptat o astfel de strategie sa aiba in general un volum constant. Avand o baza larga de clienti, eventualele pozitii de asteptare luate de un client sau altul nu au o influenta puternica asupra rulajului realizat de aceste societati, spre deosebire de situatia din cazul brokerilor care au ales sa se orienteze preponderent spre investitorii institutionali. Totusi, si unele dintre aceste societati au inceput sa-si dezvolte si partea de retail in ultimul an. Totodata, atat Broker cat si BT Securities fac si tranzactii pe cont propriu, brokerii de la BT reducandu-si cu mult tranzactiile de acest gen. Broker din Cluj a intermediat tranzactii in valoare de 29,8 milioane de euro, aferente unei cote de piata de 6,09%.

"Ponderea tranzactiilor pe contul propriu al societatii nu a crescut in martie. A crescut in schimb numarul de clienti si in acelasi timp a crescut si valoarea tranzactiilor facute de unii dintre clientii vechi, care au ales sa intre mai puternic la cumparare atrasi de preturile la care ajunsesera unele dintre actiuni in urma scaderii pietei", a precizat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker. Ceuca a mai spus ca Broker a fost cumparator net luna trecuta, inclusiv in ceea ce priveste tranzactiile pe contul propriu al societatii. Brokerii de la BT Securities au intermediat operatiuni pe Bursa de 27,7 mil. lei si au detinut o cota de 5,65% din piata. Acesti brokeri au ocupat una din primele pozitii si in topul brokerilor pe RASDAQ, unde din nou clasarea intre primii brokeri s-a datorat unor tranzactii punctuale prin care s-a urmarit cumpararea unor pachete mari de actiuni in cadrul unor emitenti.

Primul loc pe RASDAQ a fost ocupat de brokerii de la Swiss Capital, cu un rulaj de 2,4 milioane de euro si o cota de piata de 8,9%. Pe Bursa, aceasta societate a revenit intre primele zece de pe piata, cu tranzactii de 17,2 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO