Companii

Bugetul general a înregistrat un excedent de 1 mld. lei în ianuarie, echivalentul a 0,2% din PIB

Bugetul general a înregistrat un excedent de 1 mld. lei în ianuarie, echivalentul a 0,2% din PIB

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

24.02.2012, 17:53 758

Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie s-a încheiat cu un excedent de 1 miliarde de lei, respectiv 0,2 % din PIB, faţă de un excedent de 800 milioane de lei înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 16,3 miliarde lei şi au fost cu 11,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali şi cu 0,1 puncte procentuele ca pondere în PIB, informează Ministerul Finanţelor.

La principalele venituri fiscale s-au înregistrat creşteri semnificative, respectiv la TVA (15,4%), accize (41,7%), impozitul pe venit (17,8%), contribuţii de asigurari sociele (10,3%).

La nivelul administraţiilor locale au crescut atât veniturile din impozite şi taxe pe proprietate, cu 6,6% faţă de anul precedent, cât şi veniturile nefiscale, cu 33,7%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 27,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 15,3 miliarde lei, au urcat în termeni nominali cu 10,6% faţă de anul precedent.

Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari faţă de anul 2011, şi dobânzi, cu 42,7 %.

Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii, cu 6,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi cheltuielile de personal, cu 8,1%.

Cheltuielile pentru investiţii au fost de 2,5 miliarde lei, mai mari în termeni nominali de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO