Companii

Bulgarii de la Prista Oil vor 30% din piata de lubrifianti pana in 2010

18.06.2008, 18:03 121

Producatorul bulgar de lubrifianti Prista Oil, prezent pe piata locala de peste zece ani, urmareste dublarea cotei de piata in aproximativ doi ani si obtinerea primei pozitii in topul comerciantilor de lubrifianti, pe o piata evaluata la aproape 150 mil. euro.
Pentru anul in curs compania estimeaza cresterea cu circa 40% a cifrei de afaceri la 22 mil. euro, cota de piata urmand sa ajunga la 15-17%.
"Vrem sa fim cel mai mare jucator in 2 ani si sa atingem o cota de piata e 30%. Vom realiza acest lucru ajutati de proximitatea fabricii din Bulgaria, din Ruse, prin promovare, dar si pret", a declarat Plamen Bobokov, presedinte al consiliului de administratie si unul dintre actionarii Prista Oil.
Potrivit reprezentantilor Prista Oil primul loc pe piata lubrifiantilor din Romania este detinut de Lukoil, iar compania bulgara se afla la egalitate cu jucatorul ungar MOL.
Pe piata bulgara, evaluata la 50.000 - 55.000 de tone anual, Prista Oil estimeaza ca detine o cota de 55%.
Bobokov a evaluat piata romaneasca a lubrifiantilor la un volum de circa 100.000 de tone, dublu fata de piata bulgara, valoarea fiind estimata la 135 - 150 mil euro.
"Volumul pietei nu este singura deosebire. Piata din Romania are un potential de crestere bun, dar nu in volum, care se mentine aproximativ la acelasi nivel, ci la capitolul calitate. Este efectul crestererii pietei de masini noi si de segment premium", a declarat Bobokov.
Planurile companiei pentru Romania nu se rezuma doar la comercializarea de lubrifianti auto si industriali, bulgarii avand in proiect si constructia unei fabrici de reciclare a bateriilor auto uzate in comuna Pantelimon, pentru care vor investi 10 mil. euro.
Centrul de reciclare va furniza in acelasi timp materie prima producatorului bulgar de baterii auto Monbat, detinut tot de Prista Oil.
Bobokov a estimat ca Monbat este al doilea jucator pe piata bateriilor auto din Romania, dupa Rombat Bistrita, piata principala fiind cea de reinlocuire, si nu cea de echipare originala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO